Sidret’ül-Münteha mitolojik bir ağaç olsa da bitkiler dünyasındaki karşılığı bir tür sedirdir. İslam inanışında göğün yedinci katı ile arş arasında Sidret’ül-Münteha adındaki ağaç bulunur. Sidre: sedir ağacı, münteha: son durak demektir. Sidret’ül-Münteha son ağaç, yaratıklar aleminin son noktasıdır. Kökleri cennette olan bu ağacın bulunduğu yerde canlılar yoktur ancak çok sayıda melek vardır. Burada ikisi gizli, ikisi görünür dört nehir akmaktadır.
Sidret’ül-Münteha, “yaprağı fil kulağı gibi, meyvesi testi şeklinde olan sedir ağacıdır”. Melekler de dahil olmak evrendeki tüm yaratıklara ait bilgiler bu ağaca çıkar ve Hz. Muhammed dışında hiç kimse oradan öteye geçemez. Cebrail bile miraç gecesinde oraya kadar gelmiş ancak öteye geçememiştir. Hz. Muhammed Allah’ı iki kez; biri miraç gecesinde bir diğerinde de bu ağacın yakınlarında görmüştür:
“Ant olsun onu, Sidret’ül-Münteha’nın yanında önceden bir defa daha görmüştü. Cennetu’l-me’va da onun yanındadır. Sidre’yi kaplayan kaplamıştı. Gözü kaymadı ve sınırı aşmadı.”
Bazı İslam yorumcuları ise Sidre ağacı ile Tûba ağacının aynı ağaç olduğunu ileri sürerler. Bazı İslam kaynaklarında ise Hz. Muhammed’in Sidret’ül-Münteha ağacının yanında bulunan bir bahçede Cenentü’l-me’va’da Cebrail’i gördüğü ve ilk vahiylerini burada aldığı aktarılır. Buna göre Sidret’ül-Münteha, Hira Dağı’nda bulunan bir ağaçtı. Hz. Muhammed’in gördüğü bahçe ise Cebrail’in kendisine gösterdiği cenent olarak yorumlanmaktadır.
Türk mitolojisinde Sidre ağacıyla özdeşleşen ağaç motifine rastlanmaktadır. İnsanın ilk atası Er-Sogotoh’un yaşadığı yerin doğusunda kökleri yeri kaplayan, dalları göğü delen bir hayat ağacı bulunmaktadır. Bu ağacın kökünden can veren hayat suyu kaynamaktadır. Ayrıca Yakutların inancına göre Sidre’yi temsil eden bir ağaç sekiz köşeli dünyanın göbeğinde yükselir ve göğün üç katını delerek göğe çıkar. Bu ağaç görünümüyle tanrıdan süslü, kabukları gümüşlü ve budaklarıyla dokuz kollu bir şamdan gibidir. Bu ağaçtan akan sarı bir su insanın ilk atasına kut sağlamıştır.
Lotus türü bol yapraklı bir ağaç olan Sidre’nin her bir yaprağında bir kişinin ismi yazılıdır. Her yıl Ramazan’ın 15’inde Sidre ağacı sarsılır ve bazı yaprakları düşer. Bu yapraklarda ismi yazılı olan kişilerin o yıl öleceğine inanılır.
Yorumlar
Enteresan
Hiç duymuş muydunuz?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız