Eylül 21, 2024

YAS TANRIÇASI: NEBTHET

Yer tanrısı Geb ve Gök tanrıçası Nut’un kız kardeşi ve de Seth’in karısı olan Nebthet, Mısır mitolojisinde ölü gömme ayinleriyle ilişkilendirilir. Nephthys, Neber-Het isimleri ile bilinir. Ancak daha sık kullanılan Yunanca adı Nebthet’tir. Nebthet, cenaze merasimleri ile ilişkilendirilen bir yas tanrıçasıdır.

YAS TANRIÇASI: NEBTHET

İsis ile zıt özellikler göstermektedir. Kaos tanrısı olan kocası Seth’in dişil versiyonudur. İsis yaşam gücü ve yeniden doğumun simgesi; Nebthet ölüm ve günbatımının simgesidir. İsis bereket tanrısı Osiris ile evliyken; Nebthet kötülük ve kaos tanrısı Seth ile evlidir.

Seth kısırdır ama Nebthet çocuk istemektedir. Nebthet, İsis gibi davranarak Osiris’i sarhoş edip, onunla birlikte olmuştur. Bu birliktelikten çakal başlı tanrı olan Anubis’i doğurmuştur. Ama tabii kocası Seth’in korkusundan çocuğunu terk etmiştir. (Yahu sen anasın ana!)

YAS TANRIÇASI: NEBTHET

Seth, durumları öğrendikten sonra olsa gerek ki, Osiris’i öldürmüştür. Bu durumun üzerine Nebthet Seth’i terk ederek, İsis’e Osiris’i yeniden hayat döndürmesi konusunda yardım etmiştir. Efsaneye göre İsis ve Nebthet, Osiris’i bağlamıştır ve Osiris’in başında İsis, Neith ve akrep tanrıça Serket bekleyerek, cesedini korumuştur. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ELLIPTICAL AND SPIRAL GALAXY TOGETHER: ARP 107
THE EERIE GLOW OF AN EXPLODING STAR: CRAB NEBULA
LIKE AN EERIE SILHOUETTE: COLUMN OF GAS AND DUST
KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

KURBAĞA PRENSES EVET PRENSES

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Taşıma

probiyotik

Birleşen Atomlar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun