Mısır mitolojisinde Sekhmet, savaş zamanlarında firavuna eşlik eden tanrıçadır. Aynı zamanda yıkım, savaş ve intikam tanrıçasıdır. Sekhmet’in kelime olarak ‘Her şeye gücü yeten’ anlamına gelmektedir.
Başında kobra tacı olan, aslan başlı kadın veya aslan olarak tasvir edilir.
Efsaneye göre Hatfor formuna giren Sekhmet, Ra’nın emriyle önceden Ra’ya inanan, sonrasında inanmaktan vazgeçenleri tek tek yok etmek için yola çıkar. Fakat Ra’ya inanmayanları değil, rahipler dahil olmak üzere Ra’ya inananları yok eder.
Bu durum karşısında pişman olan Ra, Nil nehrine bira ve nar suyu karışımı dökerek nehrin kırmızıya dönüşmesini sağlar. Böylece Sekhmet suyu kan zannedip içecek ve eski kendi formuna dönecek. Suyu içen Sekhmet eski haline döner ve bu sayede insanların soyunun tükenmesi de engellenir.
Sekhmet, ‘Salgın hastalıkların hanımı’ olarak da bilinir. Bunun sebebi insanlara attığı görünmez bir okla hasta olmalarını sağlar ve hatta ölümlerine yol açar.
Bir diğer yandan da Sekhmet, tapınaklarda rahiplerle insanlar ve hayvanlar için şifa veren ilaçlar yapar.
Bazı inanışlara göre Sekhmet, güneşin yakıcı, yıkıcı ve kuraklık getiren yanını temsil eder. Ayrıca bazı efsanelere göre Sekhmet, Ptah ile evlidir. Bu evlilikten de savaş ve koku ile ilişkilendirilen tanrı Nefertum dünyaya gelir.
Yorumlar
Yok etme konusunu fazla abartmış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız