Ocak 24, 2025

Yunan Mitolojisine Giriş

Her şeyden önce Khaos vardı. Bu bir boşluk değildi içinde bütün eşyaların tanrı ve insanların kaynağını bulundururdu. İlk olarak Khaos'tan Toprak Ana (Gaia) ve Gökyüzü (Uranos) oluştu. Gaia ve Uranos'un birleşmesinden Brontes Steropes ve Arges (gök gürültüsü parıltı ve şimşek) isimli üç Kyklop doğdu. Kykloplar alınlarının ortasında taşıdıkları tek gözleri ile yeraltı alevini gökyüzü ateşine dönüştürüyorlardı. İkinci olarak Gaia ve Uranos elli başlı yüz kollu Kottos Briareus ve Gyes (öfke güç dehşet) adlı Hekatonkheirleri yarattılar. Ve nihayet Titanlar oluşturuldu.

Yunan Mitolojisine Giriş

Toprak Ananın Gökyüzü ile birleşmesinden altısı erkek altısı dişi olmak üzere on iki Titan doğdu. Titanların erkek olanları Okeanos Koios Hyperion Iapetos ve Kronos; aynı zamanda Titanides denilen dişi Titanlar ise Theia Rheia Themis Phoibe Mnemosyne ve Tethys adlarını taşıyorlardı. Okeanos ve Tethys bütün nehirleri yarattılar. Hyperion ile Theia'dan Güneş (Helios) Ay (Selene) ve Şafak (Eos) doğdular. İapetos ve Asie'den gök kubbesini sırtında taşıyan Atlas Menoetios Epimetheus Prometheus doğdular. Diğer iki çift Titan da kendi çocuklarını doğurdular. Ama gelecek altıncı çiftin evlatlarınındı Kronos ve Rheia'nın.

Yunan Mitolojisine Giriş

İlk doğan çocukları Kyklop ve Hekatonkheirlerden hem iğrenen hem de kendi iktidarını almalarından korkan Uranos çocukları doğdukça onları yerin derinliklerine Tartaros'a (cehenneme) atıyordu. Bu duruma üzülen Gaia eşinden nefret etmeye başladı Titanları Gökyüzüne karşı kışkırttı. Titanlar babalarına karşı geldiler ve onu hâkimiyetinden mahrum bıraktılar. Titanların en kurnazı olan Kronos tahta oturmasına rağmen kardeşlerinin güçlerinden korkarak onları Tartaros'tan kurtarmadı.

Yunan Mitolojisine Giriş

Yunanlar Kronos'un yönetim dönemine “Altın Dönem” adını vermekteler. Maalesef yönetimi eline geçiren bu yeni hâkimin kaderinde de oğlu tarafından devrilmek vardı. Bunun önlemini alabilmek için Kronos korkunç bir karar aldı ve yeni doğan oğullarını ve kızlarını yutmaya başladı. İlk olarak Kronos kızı Hestia'yı sonra kızları Demeter ve Hera'yı ardından da Hades Poseidon adlı oğullarını yuttu. Kronos zamanı temsil eder. Kron kelimesi zaman anlamındadır. “Zaman kendi evlatlarını yutar.” deyimi de bugün Kronos olayını anımsatmaktadır. Rheia yalnız Zeus'u onun elinden kurtarabildi. Bir kocaman taşı kundak bezlerine sarıp Kronos'a verdi. Kronos taşı Zeus zannedip yuttu. Zeus ise Girit Adası’nda bir mağarada saklandı sihirli keçi Amaltheia'nın sütü ile beslendi.

Yunan Mitolojisine Giriş

Olgunluk çağına gelince Zeus saklandığı mağaradan çıktı. Kronos'a savaş açtı. Bu savaş on yıl sürdü hiç birisi yenemeyince Zeus Rheia'nın tavsiyeleri ile Tartaros'taki Kyklop ve Hekatonkheirleri serbest bıraktı. Kykloplar Zeus'a meşhur şimşekleri verdiler. Yüz elli Hekatonkheirler Titanların üzerine taşları ve kayaları fırlattılar. Yerler parçalandı dağlar eridi ve Titanlar yenildiler. Zeus Kronos'u yuttuğu tanrıları ve taşı çıkarmaya zorladı. Titan'lar yenilerek Tartoros'a atıldılar. Yüz kollu Hekatonkheirler ise Titanların bekçiliğini yapmaya başladılar. Tanrılar (Zeus ve kardeşleri) dünyayı yönetmeye başladılar. Üç erkek kardeş Zeus Hades ve Poseidon evreni kendi aralarında paylaştılar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun