Yunan Mitolojisinde Troya savaşı hakkında bilgi veren ve MÖ 7. Yüzyıla tarihlenen kayıp bir Yunan destanı olan Aethiopis, Aithiopis olarak da bilinir. ‘Yüzü Yanıklar’ anlamına gelir.
Aetheopis, hem destanın hem Okeanos kıyısında güneşe yakın bir ülkede yaşayan halkın adıdır. Bu halkın kralı ve destanın başkahramanı Memnon şafak tanrıçası Eos ile Tithonos’un oğludur. Aetheopis, Hektor’un ölümüyle başlar. Sonrasında Troya’ya gelen Amazon kraliçesi Penthesileia Akhilleus ile savaşırken ölmektedir. Yunan savaşçı Thersites Akhilleus ile Amazon kraliçesine aşık olduğu şeklinde alay edince savaşçı tarafından öldürülmüşse de Yunanlılar Akhilleus’u günahı yüzünden dışlamıştır.
Akhilleus savaş alanından uzakta günahlarından arınırken Troya’nın müttefikleri yardıma gelmiş, Etiyopyalı Memnon Akhilleus’in arkadaşı Antilokhos’u öldürünce kahraman savaşa dönüp, Memnon ile dövüşerek öcünü almıştır. Memnon savaşta ölü rolü yaparak kurtulmuşsa da Zeus tarafından ölümsüzler arasına katılmıştır.
Akhilleus savaş meydanında Paris’in attığı bir okla topuğundan vurularak ölmüş, cesedi Odysseus ve Aias tarafından kaldırılmıştır. Akhilleus’in annesi deniz perisi kardeşleri ve ilham perileriyle kahramanın cenaze törenine gelip, oğlunun cesedini teslim almış, kahramanın zırh ve silahları ise savaşta karamanlık gösteren bir savaşçıya ödül olarak sunulmuştur.
Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi
Yorumlar
İsminin anlamları ilginç değil mi?
İsmimin bu anlama gelmesini istemezdim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız