Kasım 21, 2024

NEYDİK NOLDUK: MODA TARİHİ 101

MODA TARİHİ 101

Seçmeli dersimiz ile karşınızdayız. Sınavları test oluyormuş kanka AA garanti diyeceğiniz, arkadaşlarınızla kontenjan dolmadan hemen zorunlu derslerinizden önce seçeceğiniz dersimizle karşınızdayız. Ama sizlere çok güzel bir haberimiz var: DERSİMİZDE KONTENJAN SINIRIMIZ YOOKK!! Toplaşın toplaşın gelin!

Sizlere 1900'lerden itibaren 10'ar yıllık periyotlarla dönemine damga vurmuş moda akımlarını anlatacağız. Daha detaylı bilgi için buraya, resimlerdeki tarihleri daha detaylı görebilmek için de buraya bakabilirsiniz. 

Hazırsanız dersimize başlayalım, aranızdan bir gönüllü tahtayı silsin bakalım.

NEYDİK NOLDUK: MODA TARİHİ 101

1900'LER: TARLATAN ELBİSE:
19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında kadın elbiselerine yastıklı bir iç çamaşırı olarak tarlatanlar eklendi. Birçoğunun ağır kumaştan yapıldığı düşünüldüğünde, öncelikle gerçek elbisenin perdeliğini desteklemek ve dolgunluk eklemek için kullanıldılar. Eteğin yerde sürüklenmesini önlemek için elbisenin arkasındaki eteğin altına, belin hemen altına tel örgüler takıldı. Bazen, tarlatanları desteklemek ve arka bölümü genişletmek için eteğin altına yerleştirilmiş çelik çerçeveler olan kabarık çizgilerle birlikte giyilirdi.

1900'LER: ELDİVEN:
20. yüzyılın başlarında eldivenler, duruma bakılmaksızın hemen hemen her yerde giyilirdi. Pek çok kadının hayatında ve gardıroplarında olağan kabul edildi. Gün boyunca, genellikle evin etrafında deri ve süet eldivenler giyilirdi. Akşamları ve özel günlerde, dantel veya ipek astarlı eldivenler giyilirdi ve genellikle daha uzundu. Kışın eldivenler sıcak tutmak için yün veya kürkle kaplanırdı.

1910'LAR: JUPE CULOTTE:
Efsanevi Fransız tasarımcı Paul Poiret, I.Dünya Savaşı öncesi en ünlü moda evlerinden biri olarak Paris'te şöhretin zirvesine ulaştığında, zamansız jupe culotte'yi yarattı. Poiret, tasarımlarında canlı bir renk paleti ve daha gevşek şekiller kullanarak hem renk hem de silüet olarak Edward stilinden kopan ilk modacı oldu. Yeni estetiği ilk kez 1911'de tanıtıldı ve birçok Ortadoğu kültüründe yaygın olan harem pantolon stilinden büyük ilham aldı.

1910'LAR: ABAJUR (LAMPSHADE) TUNİK:
Poiret, 1910'larda abajur tuniği olarak bilinen

1920'ler: TÜL ELBİSE:
Kat kat tül olan elbise 1920'lerde popülerliğe yükseldi. Dekoratif boncuklar, saçaklar ve diğer süslemelerin eşlik ettiği düşük bel vardiya stili, elbiseye on yılın coşkusunu yansıtan eğlenceli öğeler ekledi. Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan muazzam toplumsal değişim, kadınların 1920'de oy kullanma hakkını elde etmeleri nedeniyle güçlenmiş hissetmelerine neden oldu. Caz müziğinin ve yasaklamanın ağır yaygınlığı, gençler arasında da pervasızlığa ilham verdi. Bu toplumsal değişim, genellikle elbiseyle birlikte giyilen kısa bob saç stilinin yanı sıra, tül elbisenin alışılmadık şekilde şık bir ifade vermesi için mükemmel bir zamanlama için yapıldı.

1920'LER: (CLOCHE) ÇAN BİÇİMİNDE ŞAPKA:
Şapka, her kadının gardırobunda bulunan bir aksesuardır. Özellikle cloche şapka, benzersiz çan şekli nedeniyle 1920'lerde popülerlik kazandı. Yuvarlak taç ve küçük siperliği, yay, çiçek veya art deco esintili şekil gibi basit bir dekorasyonla vurgulandı. Çoğu zaman, kadınlar takarken başlarını geriye eğmek zorunda kalıyorlardı çünkü alçak siperliği görmeyi biraz zorlaştırıyordu.

1930'LAR: AKŞAM UZUN ETEKLİ ELBİSELERİ (GOWNS):
Birçoğu 1930'ları "Cazibenin Altın Çağı" olarak görüyor. Büyük Buhran'ı izleyen yıllardaki sosyoekonomik bağlam göz önüne alındığında, bu on yıl tamamen hazır giyim pazarının ABD içinde patlamasına neden olan erişilebilir savurganlık ile ilgiliydi; Eski Hollywood yıldızları, ipek, kadife veya şifondan yapılmış uzun, sırtı açık gece elbiseleri ile gümüş ekranda resmedilecekti.

\r
NEYDİK NOLDUK: MODA TARİHİ 101

1940'LAR: KAZAN TAKIMLARI:
Aralık 1941'de ABD resmen İkinci Dünya Savaşı'na girdi. Binlerce erkek savaşa alındı, böylece daha fazla kadının işgücüne katılmasına büyük bir ihtiyaç kaldı. Ofisten fabrikaya, kadınlar daha önce erkeklerin işgal ettiği pozisyonları devralmaya başladı. Bu yeni pozisyonlar, kadın bedenleri için özel olarak tasarlanmış iş kıyafetleri gerektiriyordu. Fiziksel olarak daha zorlu işler gerektiren mesleklerde kazan kıyafeti veya tulum giymeye başladılar. Bu kazan kıyafetleri tipik olarak kottan veya ağır pamuklu kanvastan yapılmıştır, ön kısımda düğmeler bulunur ve genellikle tamamen gevşek bir yapıya sahiptiler, bu da onların girip çıkmasını kolaylaştırdı. Bu giysilerin endüstriyel görünümü, önümüzdeki birkaç on yıl içinde kadın giyiminin seyrini değiştirdi. Kadınlar sadece tipik olarak erkek egemen işleri yapabileceklerini kanıtlamakla kalmıyordu, aynı zamanda gardırobunun da bu kadar kısıtlayıcı olması gerekmiyordu.

1940'LAR: CHRISTIAN DIOR'UN YENİ GÖRÜNÜMÜ:
1947'de piyasaya çıkan Christian Dior'un New Look koleksiyonu, yakında moda dünyasını ele geçirecek yeni bir silüet tanıttı. Yapılandırılmış omuzlar, vurgulu bel çizgisi ve hacimli katmanlı etek, savaş öncesi stillere farklı bir görsel kontrast sergiliyordu. Bu koleksiyondaki giysilerin çoğu modanın yönünü etkiledi ve kısa bir süre sonra Dior'un feminen Yeni Görünümü tüm dünyadaki butiklerde taklit edildi.

1950'LER: İNCİ TAKI:
50'li yıllar, İkinci Dünya Savaşı sonrası bebek patlaması kuşağının bir sonucu olarak Batı kültüründe kadınlar için bir ev içi iyileştirme

1960'LAR: KENARSIZ ŞAPKA:
First Lady Jacqueline Kennedy, 60'ların başındaki zarafetin somut örneğiydi. İkonik kenarsız şapkası da dahil olmak üzere tepeden tırnağa görünüşü kesinlikle bozulmamıştı. Halston tarafından onun için tasarlanan şapkalar, imzalı görünümlerinden biri oldu. O zamanlar Amerika'nın en önde gelen stil ikonunun başlattığı trend, kısa süre sonra ülke genelinde ve ötesinde günlük kadın giyim koleksiyonlarını ele geçirdi.

1960'LAR: BABYDOLL ELBİSESİ:
Babydoll elbisesi 60'larda her yerde görüldü. Kadınlar, İkinci Feminizm Dalgası sırasında yeni keşfettikleri özgürlüğü görsel olarak ifade etmek istiyorlardı ve bu nedenle, oldukça kısıtlayıcı olmayan giyim tarzları arıyorlardı. Yüksek bel çizgisi, babydoll elbisenin sunduğu ultra kısa etek uzunluğu ile birleştiğinde, kadınların yapmak istediği modern feminist ifadenin nihai ifadesiydi. 

1970'LER: İSPANYOL PAÇA PANTOLONLAR:
Çan diplerinin genişletilmiş stili, 60'ların sonlarına doğru ve 70'lerin sonlarına kadar popülerdi. Başlangıçta 1812 Savaşı sırasında denizciler tarafından giyilen, 70'lerde yeniden tasarlanan trend, bir işlev amacından çok modaya hizmet etti. Bu trend, genişletilmiş denim kotlar şeklinde rahatça giyilebilir veya vahşi çiçek desenleriyle diskoya çıkarılabilir.

1970'LER: PLATFORM TOPUKLAR:
Yetmişler stili platform topuk stilini popülerleştiren bir dönem olarak hem kolayca tanımlanabilir hem de hatırlanabilir. Platform topukların kökenleri 15. yüzyıl Venedik'ine kadar uzanabilir, ancak stil modern çağda disko kültürü

1980'LER: DERİ CEKET:
Disko kültürü solarken ve metalin yükselişi gerçekleşirken, moda dünyasında başka bir sert estetik değişim meydana geldi. 80'ler, on yılların gevşek stilleri ve parlak çiçekleriyle keskin bir tezat oluşturdu, bunun yerine genellikle bir grup tişörtün üzerine yerleştirilen siyah deri ceketlerin yükselişini getirdi. Madonna, "Papa Don't Preach" için 1986 müzik videosunu yayınladığında, punk tarzını ve deri ceketleri daha çok ana akım haline getirdi.

1980'LER: OMUZ VATKALARI:
80'ler, yeni nesil kadınların işgücüne çok sayıda girdiği bir dönemi kapsıyordu. Bu hareket, erkek giyim tarzlarını klasik bir profesyonel görünüm üzerine kadınsı bir yorumla benimseyen kadınlar olarak bilinen olguyu ateşledi. Omuz vatkaları, hemen hemen her blazer stilinde yaygın olan ve hatta elbiselerin içine giren güçlü giysilerin büyük bir parçasıydı.

1990'larda: V-HIP MAYO:
Baywatch dahil şovlar sayesinde, yüksek kalçalı V şekilli mayo, mayo dünyasında sonsuz bir trend haline geldi. Kalça kucaklayan mayo, zamanla şovla neredeyse eş anlamlıydı, ancak eğilim biraz önce ortaya çıktı. V-kalça mayo, görünüşe göre önceki on yılın eklektik egzersiz kıyafetlerinden ilham almıştı ve stil, TV dizisinde öncelikle kırmızı olarak giyilirken, sahilde ve havuz kenarında çok sayıda renkte tercih edildi.

1990'LAR: EKOSE SETLER:
Cher Horowitz, Clueless'ta bize bir şey öğrettiyse, o da ekose setlerin inanılmaz derecede şık görünebileceğidir. İkonik film 1995 yılında gösterime girdikten sonra, eşleşen bir blazer ve etek kombinasyon

2000'ler: KADİFE EŞOFMAN TAKIMLARI:
2000'lerin başlarında neredeyse her ünlüde birkaç çift kadife eşofman vardı gibi görünüyor. İster mirasçı ister pop yıldızı olsun, genç kadın ünlüler, genellikle arkada "Juicy" yazan ve eşleşen sweatshirt ile basılmış düşük belli pantolonları popülerleştirdiler. Renkli tepeden tırnağa görünüm, kasıtlı olarak gündelik görünümüne rağmen hemen hemen her durum için giyilebilirdi.

2000'ler: KAMYONCU (TRUCKER) ŞAPKALARI:
Trucker şapkaları, 2000'li yılların başındaki en önemli moda trendlerinden biriydi. Paris Hilton, Nicole Richie'nin başrolünü paylaştığı The Simple Life adlı realite şovunda bu şapkalardan birini takarken görüldükten sonra, trend yükseldi. Von Dutch, kendi kamyon şoförü şapkaları için 40 dolardan fazla ödeme yapmak isteyen moda tutkunları ve sosyetikler için mavi yakalı bir kahraman olarak görülüyordu. Bu şapkalar bir işçi sınıfı estetiğini temsil etse de, tüm dünyada yüksek moda butiklerinde satılıyordu.

2010'LAR: KÜÇÜK GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ:
Tüm önemli stil ikonları, özellikle son yıllarda bu aksesuar akımına alıştı. Matrix'ten ilham alan bu sokak kıyafeti görünümü, kesinlikle mevcut dönemimize özgü bir moda. Sanki birisi dışarı her çıktığında güneş gözlükleri daha da küçülüyor.

2010'LAR: KABA FORMDA SPOR AYAKKABILARI:
Şu an için belirleyici bir trend varsa, kaba formda spor ayakkabıları kesinlikle faturaya uyuyordu. Lüks sokak giyimi modası, özellikle s

Yorumlar

  • Öğretmenim sınav ne zaman?

  • İnanılmaz bilgilendirici olmuş gerçekten nerden nereye

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun