Kasım 23, 2024

3-9 KASIM: ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAFTASI

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ ve Doku Bağışı Haftası, organ ve doku bağışının önemi hakkında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmayı amaçlamaktadır.

Ülkemizde de yaygın olan tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar söz konusu olduğunda organ nakli yapılmaktadır. Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı veya ölü olan bir vericiden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

Organ bağışı da kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

Size bu konuda bir olay anlatayım haberlere de çıktı ama kim olduğunu söylemeyeceğim. Yirmili yaşlarının başında bir genç kız hastanede trafik kazası geçirip hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetmiştir, aile organlarını bağışlamıştır ve o genç kız tam 3 kişiye hayat olmuştur. Organlarından birinin hayat verdiği kişiye doktor organ bağışı yapılmadan birkaç günlük ömrü olduğunu söylemiş, ancak genç kız organ bağışı ile hayatını kurtarmış diğer kadının.

3-9 KASIM: ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAFTASI

ORGAN-DOKU BAĞIŞI NEDİR?

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir.

18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ-doku bağışında bulunabilir.

BAĞIŞTA BULUNAN HERKESİN ORGANLARI-DOKULARI KULLANILABİLİR Mİ?

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş kişilerin organları ülkemizde organ bağışında kullanılamaz.

Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

HANGİ ORGAN-DOKULARI BAĞIŞLANABİLİR?

Kalp, Kornea, Tendon, Karaciğer, İnce Bağırsak, Yüz ve Saçlı Deri, Böbrek, Kemik, Ekstremite (Kol,Bacak), Pankreas, Kas Dokusu, Üst Solunum, Akciğer, Kıkırdak, Üst Sindirim Yolları, Deri, Uterus (Rahim).

ORGAN BAĞIŞI YAPILMIŞ OLSUN YA DA OLMASIN AİLELERDEN İZİN ALINIR MI?

Organ bağış kartı olup olmadığı bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz.

ALINAN ORGANLAR HERKESE NAKLEDİLEBİLİR Mİ?

Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz.

İLERİ YAŞ VEYA KRONİK HASTALIĞIN OLMASI ORGAN BAĞIŞINA ENGEL MİDİR?

Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir.

ORGAN BAĞIŞI YAPILDIKTAN SONRA, VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?

Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararı aile ile paylaşılması E-Devlet sistemi üzerinden iptal edilmesi ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir. (kaynak: 1)

3-9 KASIM: ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAFTASI

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası'nın toplumumuzda farkındalık ve bilinç oluşturmasını umut ediyor ve hastalıklarla mücadele eden herkese acil şifalar diliyoruz.

Yorumlar

  • çok önemli

  • Bir insanın yapabileceği en büyük fedakarlığın haftası

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun