Aralık 23, 2024

ADLİ TIP

Otopsi sözcüğü Latincedir ve kelime anlamı; kendi gözleri ile görmek demektir.
Adli Tıp uzmanı ölüm nedeni, ölüm saati, kimlik bilgileri ve şüpheleri doğrultusunda otopsiye karar verme yetkisine sahiptir. Ancak son karar her zaman savcıya aittir. Adli tıp uzmanı bu kararını mutlaka tutanakta belirtmelidir. Pek çok ülkede şüpheli ölümlerde otopsi yapılmaması adli suç olarak kabul edilir. Yakınlarının istememesi, dosyanın hemen sonuçlandırılmasının istenmesi, Adli Tıp hekiminin otopsiden çekinmesi gibi durumlar bu kararı etkilememlidir. 
Otopsi raporu mutlaka ayrıntılı yapılmalı, mümünse video kaydı alınmalı ve tüm ayrıntılar tutanakta yazılmalıdır. 
 

ADLİ TIP

Hangi durumlarda otopsi yapılır?
*Dış delillerle kesin ölüm nedeni saptanamazsa
*Kimliği belirlenemeyen durumlarda
*İntiharlar
*Kasıt sonucu olduğu düşünülen ölümler (her türlü silahlı saldırılar, cinsel saldırılar, boğulmalar, yanıklar gibi)
*Yeni doğan bebek ölümleri veya doğum sırasında annenin şüpheli  ölümü
*Her türlü zehirlenmeler
*Ani ve beklenmedik ölümler
*Kaza sonucu oluşan ölümler (iş kazası dahil)
*Tıbbi hata olduğu düşünülen ölümler (genellikle ameliyat sırasında)
 

ADLİ TIP

Otopside  gerektiğinde, Adli Tıp uzmanı yanında bir Patoloji uzmanı ve bir pratisyen doktor da bulunabilir. Her bir farklı olayda otopsi ayrıntıları ve tekniği değişir ve çok fazla soruya yanıt aranmaya çalışılır. Otopsi yapılacak yerin koşulları, otopsiyi yapacak kişiler, otopsideki giysiler, malzemeler, otopsi sırasında dikkat edilmesi gerekenler, otopsi sonrası temizlik ve kullanılan malzemelerin zararsız hale getirilmesi; her biri ayrı özen gösterilmesi gereken durumdur. Ayrıntılarla kitap yazılabilir.

ADLİ TIP

**Defin sonrası adli olarak gerekli görülürse  mezar açılarak (feth-i kabir) alınan parçaların incelenmesi de ölü muayenesi ve otopsi konusu dahilindedir.
**Buraya kadar adli otopsilerden bahsettik. Bir de ölenin yakınlarının şüpheleri ve isteği doğrultusunda savcılık kararı ile yapılan otopsiler vardır. Genellikle yanlış tıbbi müdahale edildiği düşünüldüğü durumlarda istenir.  Bu durumda otopsi ilgili hastanede ve Patoloji uzmanı tarafından yapılabilir. Özel otopsi olarak adlandırılır.
**Kimlik tespiti yapılamayanlar 2 hafta uygun koşullarda bekletilir. Yakını çıkmaz ve kimlik tepiti yine yapılamazsa ilgili bölgenin muhtarlığı veya belediyesi tarafından defin işlemleri gerçekleştirirlir. 

Yorumlar

  • Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler

  • İlk kez öğrendim, ellerinize sağlık

  • Elinize sağlık

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun