Kasım 22, 2024

Asit yağmuru (kimyasal yağmur)

Fabrikalar, otomobiller, fosil yakıtlar, yanardağ patlamaları asit yağmuru oluşumuna neden olabilir deniyor.
Son zamanlarda Dünyada pek çok noktada kimyasal madde alanlarında (depo, işyeri, taşıtlar vs) patlamalar, kazalar oluyor. Bu olayların da asit yağmurlarına neden olabileceğinden bahsediliyor.
Bildiğimiz yağmurun pH değeri 5,6 civarıdır. Asit yağmurlarında pH değeri ortalama 4,2'dir. Açığa çıkan kükürt dioksit ve nitrojen oksitler havada bulunan oksijen ve su ile reaksiyona girince sülfrik asit ve nitrik asit oluşur. Havaya karışan yüksek oranda sülfrik asit ve nitrik asit; rüzgarın da etkisi ile sis, yağmur, kar ile karışarak yeryüzüne taşınabilir. Toprağa nüfuz eder ve akarsulara karışır.

Asit yağmuru (kimyasal yağmur)

İnsanlarda;
Gözlerde iritasyon
Astım başta olmak üzere solunum yolu hastalıkları
Kalp hastalıkları
Böbrek hastalıklarına neden olabilir.
Hayvanlarda da benzer etkiler görülür. En erken görülebilecek etkilerinden biri kuşların ölümüdür.
Toprak verimsizleşir. Düşük pHlarda toprakta kalsiyum, magnezyum ve potasyum azalır. Alüminyum, demir ve manganez gibi elementler artar. Organik madde miktarı azalır. Bitkilerde yeşil yaprakların üzerini kaplayarak fotosentezi engeller. Ormanlar yok olur.
Sulara karışınca düşük pHlarda sularda yaşam olasılığı azalır. Ekosistem bozulur. Düşük pHa en hassas olan canlılar midyeler, alabalıklar ve levrektir. Ayrıca su böcekleri ve yosunlar da yok olur.
Cansızlara da zarar verir. Doğal taş yapıtlar ve metal araçlar zarar görür.

Şüpheli durumlarda;
*Mümkün olduğunca kapalı alanlarda kalınır. Dışarı çıkılacaksa şemsiye kullanılır ve cildi kaplayan korunaklı giysiler tercih edilir. Hassas kişiler maske takabilir. Hastalar, doktorları ile görüşmek kaydıyla ilaç dozlarını artırabilirler.
*Yağmur suları kullanılmaz.
*Bölgede yetişen meyve ve sebzeler kontrol edilir, tüketilecekse önerilere uyulur.

*Kaynaklar:
https://www.tzv.org.tr/#/haber/6569
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/34368
https://medimagazin.com.tr/guncel/asit-yagmurundan-nasil-korunulur-uzmani-acikladi-85307

Yorumlar

  • Kanımızın normal pH değeri 7.4'tür. Aşağı değerler asit, yukarı değerler baz değerlerdir ve her iki durumda da hastalıklara açık hale gelinir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun