Oturduğunuz yerden kalktığınızda gözleriniz aniden kararıyor ve bu durum birkaç saniye sürüyor. Bu normal bir durum. Ama bu durum çok sık başınıza geliyorsa ve aynı zamanda baş dönmesi, terleme gibi farklı semptomlar da ortaya çıkıyorsa bu durumun nedeni hipotansiyon yani düşük tansiyon olabilir.
Ani kalkışlarda yaşanan bu durum her zaman hipotansiyon kaynaklı olmayabilir ancak sık sık yaşanması durumunda mutlaka şüphelenmeli ve bir doktora görünmelisiniz. Bu tür durumlarda hastalığın kaynağına göre uygulanan tedavi yöntemleri vardır ama kendi kendinize alabileceğiniz önlemlerle etkilerini azaltmanız mümkün.
HİPOTANSİYON NEDİR?
Kan atar damarlarda akarken damarlara belirli bir oranda basınç yapar ve bu durum tansiyon olarak adlandırılır. Özel durumlara göre değişiklik gösterse de ortalama tansiyon 120/80 mm Hg olmalıdır. 90/60 mm Hg ve altında bir tansiyon değeri görülüyorsa bu durum hipotansiyon yani düşük tansiyon olarak adlandırılır. Hipotansiyon demek, çoğu zaman anormal olarak tanımlanacak kadar düşük kan basıncıdır.
HİPOTANSİYON BELİRTİLERİ
- Geçmeyen sersemlik hali
- Göz kararması
- Terleme
- Her an bayılacak gibi hissetme hali
- Yoğun mide bulantısı
- Yoğun baş dönmesi
- Halsizlik
- Konsantre olamama
- Kaygı
- Ciltte soğuma ve solgunlaşma
Düşük tansiyon sonucu ortaya çıkan bu belirtiler tek tek görülebileceği gibi birden fazlası aynı anda da görülebilir. Bu tür olumsuz durumlar yaşadığınızda kendinizi iyi bir şekilde gözlemlemeli ve hangi belirtilerin aynı anda görüldüğünden emin olmalısınız.
HİPOTANSİYON NEDEN OLUR?
- Yoğun stres, kaygı ya da korku durumu
- Kansızlık
- Sinir sistemi rahatsızlıkları
- Kalp ilacı, tansiyon ilacı, antidepresan kullanımı
- Enfeksiyonlar
- Kanama ve kan kaybı
- Karaciğer sorunları
- Farklı alerjik reaksiyonlar
- Yeme bozuklukları
- Gebelik
- Yetersiz sıvı tüketimi
- Düzensiz beslenme
- Hormon kaynaklı sorunlar
Hipotansiyon nedenlerinin bazıları devamlı düşük tansiyona neden olurken bazıları kısa süreli tansiyon düşmesine neden olmaktadır. Kısa süreli tansiyon düşmeleri herkesin başına gelen bir durumdur ancak bu durum sık sık yaşanmaya başladıysa işler ciddi olabilir.
HİPOTANSİYON ÇEŞİTLERİ
- Ayaktayken tansiyonun düşük olması durumu postural ya da ortostatik hipotansiyon olarak adlandırılır.
- Yemek yedikten sonra tansiyonun düşmesi durumu postprandial hipotansiyon olarak adlandırılır.
- Beyin sinyallerinde yaşanan hata kaynaklı düşük tansiyon durumu nörokardiyojenik hipotansiyon olarak adlandırılır.
- Sinir sistemi hasarı kaynaklı düşük tansiyon durumu ortostatik hipotansiyon ile çoklu sistem atrofisi olarak adlandırılır.
Tansiyonunuzun hangi durumlarda düşük olduğunu gözlemlemeli ve durumu doktorunuza anlatmalısınız. Anlattıklarınıza göre doktorunuz farklı durumlardan şüphelenirse yeni testler isteyebilir ve hipotansiyon türünüzü bu şekilde tespit edebilir.
HİPOTANSİYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hipotansiyonun pek çok türü ve bu türleri ortaya çıkaran pek çok farklı neden vardır. Bu nedenle hipotansiyon için tek bir tedavi yönteminden bahsetmek mümkün değil. Belirtilerinizi en doğru şekilde doktorunuza anlattıktan sonra şüpheye göre farklı testler yapılarak sorunun nedeni tespit edilir ve ancak öyle bir tedavi uygulanır.
DÜŞÜK TANSİYONA NE İYİ GELİR?
- Doktorunuzun kontrolünde tuz tüketimini arttırabilirsiniz.
- Su tüketimini arttırın.
- Sigarayı bırakın.
- Alkollü içecekleri sınırlandırın.
- Kafeinli içecekleri sınırlandırın.
- Karbonhidrat tüketiminizi sınırlandırın.
- Porsiyonlarınızı küçültün.
- Düzenli egzersiz yaparak kan dolaşımınızı hızlandırın.
- Stresinizi kontrol altına alın.
- Otururken bacak bacak üstüne atmayın.
- Ani hareketler yapmaktan kaçının.
Hipotansiyona yani düşük tansiyona ne iyi gelir sorusunun yanıtı aslında en basit haliyle sağlıklı bir insan olmakta gizli. Sağlıklı beslenir, egzersiz yapar, sigara içmez, stresinizi kontrol etmeyi öğrenirseniz hipotansiyon, hipertansiyon ve daha pek çok farklı rahatsızlıkla mücadele edebilir hatta bu hastalıkları hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz.
Kaynak: 1
Yorumlar
AMAN DİKKAT! BELİRTİLERE DİKKAT EDELİM.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız