Aralık 22, 2024

BİYOLOJİK SİLAHLAR

    Şarbon, kolera, veba, tifo, dizanteri, kuduz, KKKA(Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi), Ebola, çiçek ve sıtma  hastalığı etkenleri en bilinenleridir. Yılan zehiri hayvansal, Keneotundan elde edilen Risin de oldukça etkili bitkisel biyolojik zehirdir. 
    Maruz kalındığında uygun ilaç (bakteriyel ajanlar için antibiyotik), serum ve aşı uygulaması yapılır. Viral ajanların çoğunun etkin tedavisi yoktur. 
    Tarihte biyolojik ajanlar, saldırı amacı ile kullanılmıştır. Vebalı insan cesetlerinin mancınıklarla karşı düşman birliklerinin içine atılması veya Amerika kıtasına gelenlerin, Kızılderililere dost gibi gözükerek -güya yardım amaçlı- çiçek hastalığı etkeni bulaşık battaniyeleri dağıtmaları gibi. Yakın zamanlarda şarbon etkeni bulunan tozlar, zarf içine konarak tehdit unsuru olarak kullanılmıştır. 
 

BİYOLOJİK SİLAHLAR

    Bugün Biyolojik Silahlar Anlaşmasına 170'den fazla ülke taraftır ancak biyolojik saldırılar devam etmektedir. Biyolojik Silahların Yasaklanması Sözleşmesini,  İsrail, Suriye, Mısır ve Somali'nin de olduğu 14 ülke HARİÇ diğer ülkeler imzalamıştır. Covid-19 salgınından sonra tüm ülkeler için bu sözleşmenin önemi artmıştır. 

Biyolojik saldırılarda yapılması gerekenler;
   Biyolojik saldırı olduğunu bizim anlayabilmemiz zordur. Sadece yetkililerin bilgilendirmeleri ve uyarıları ciddiye alınmalıdır. Toplu hayvan ölümleri veya hava taşıtlarından püskürtülen bir madde dikkati çekerse ya da o bölgeye özgü olmayan bitki veya hayvan türleri görülürse  hemen haber verilmelidir.
    Hastalık bulguları varsa vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
    Maalesef biyolojik ajanların etkisi senelerce sürmektedir.
**Altın kural daima, su ve sabunla hem vucut hem eşyaların temizliğinin sağlanması ve yiyeceklerin iyice temizlendikten sonra tüketilmesidir. 
 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun