Dış kulak yolu derisindeki yağ bezleri tarafından salgılanan bir sıvı hem kulak yolunun kurumasını engeller hem de dışarıdan gelebilecek toz, kıl, kum gibi yabancı cisimlerden kulak zarını korur.
Bu sıvı belli bir miktardadır ve ince tüyler ile dışarı atılır. Ancak yapısal olarak fazla miktarda veya koyu kıvamda ise ve kulak çubukları ile temizlenirken her defasında içeri doğru itilirse zamanla kuruyarak dış kulak yolunu kısmen veya tamamen tıkayabilir. Bu durumda uğultu, çınlama duyulmasının yanı sıra işitmede azalma olabilir. Kaşıntı ve rahatsızlık hissi de verebilir.
Kulak temizliği ve buşon temizliği nasıl yapılmalıdır?
Kulak çubukları ile kulak kepçesi kıvrımları ve kanal girişi temizlenebilir ama asla kulak yolunun içine doğru sokulmamalıdır.
Buşonların kulak zarına yapışıp zarar verme ihtimali vardır ve bu nedenle KBB uzmanı ile görüşmek faydalı olacaktır. Eğer birikip tıkanma yaptıysa kirin yumuşaması için önceden yağlı herhangi bir sıvı veya ilaç kendiliğinden kullanılmamalıdır. Kulak zarı delik ise yıkama işlemi de yapılmaz. KBB uzmanı tarafından temizlik yöntemine karar verilir ve genellikle muayene sonrası özel vakumlu çubuklarla buşon temizliği yapılır. Kişiye göre tekrar etme ihtimali vardır.
Kısa bir not: Kulaklık kullanmak hem kulak yolu havalanmasını azalttığı için hem de müzik titreşimleri kulak yolu hareketlerini bozduğu için buşon oluşumunu artırır.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
çok önemli bilgiler, teşekkürler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız