Bitkilerin gündüz süresini bir şekilde “algılayarak” büyüme durumlarını çevresel koşullara göre ayarladıkları biliniyor. Bu doğal olaylar “sirkadiyan saati” olarak bilinen, biyokimyasal ve fizyolojik süreçlerin çoğunda bulunan 24 saatlik bir sisteme dayanıyor. Bitkiler sirkadiyan koşullarına uygunluk gösteren çevrelerde daha iyi büyüyor.
Ancak şimdiye kadar bitkilerin iç sirkadiyan saatlerinin seralar gibi düzensiz ışıklandırılan ortamlarda nasıl tepki gösterdiği anlaşılamamıştı. Kuzey enlemlerdeki bölgelerde bulunan seralarda aydınlık süresini uzatmak amacıyla yoğun biçimde ek ışıklandırma kullanılıyor. Elektrik tasarrufu yapmak için de ışıklandırma sistemleri elektriğin en az kullanıldığı saatlerde ışık verip elektriğin yoğun kullanıldığı saatlerde ışığı kesiyor. Dolayısıyla yapay ışıklandırma doğal günışığı döngüsünü bozmuş oluyor.
Aarhus Üniversitesi Bahçecilik Bölümü’nden araştırmacılar Katrine Heinsvig Kjaer ve Carl-Otto Ottosen Journal of the American Society for Horticultural Science’ta yayımlanan araştırmalarıyla bitkilerin ışık döngüsündeki düzensizliklere nasıl tepki verdiği sorusuna açıklık getirdi.
Yorumlar
Düzensiz ışıklandırma gerçekten de zararlı olabiliyormuş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız