Psikolog Francis Shapiro 1987 de bir bahar günü yürüyüşe çıktığında, yürürken etrafta uzun süre pek çok yöne gözlem yapar. Kafasında kendisini rahatsız eden düşüncelerin yok olduğunu ve sonradan hatırladığında eskisi kadar rahatsız etmediğini farkeder. Bunun nasıl olduğunu bulmaya çalışır. Anlar ki kendisini rahatsız eden düşünceler aklına geldiğinde göz bebekleri yatay doğrultuda hareket ediyor. Sonra olumsuz düşüncelere odaklanıp gözlerini hareket ettirir. Her seferinde bu olumsuz düşüncelerin zayıfladığı veya kaybolduğu sonucuna varır.
Bu olayı önce ailesi ve arkadaşları üzerinde dener. Yeterli veriye ulaşınca EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden yapılandırma) terapi tekniği olarak yayınlar.
Normal bireylerde yaşanılan olaylar sırasındaki duygular, düşünceler, tepkiler, sesler, görüntüler beyinde işlenerek depolanır. Gerektiğinde yerlerinden çıkarılarak kullanılırsa bu deneyim - tecrübe olarak adlandırılır, kişiyi fazla rahatsız etmez. Ancak bazı kişilerde bu depolama işlenmeden yapılıyor ve bu da bazı sorunları doğuruyor. Kötü anılar, yaşanan travmalar (deprem, kaza, taciz, şiddet gibi) hem fiziksel hem psikolojik hastalıklara neden oluyor. EMDR, bu anıları hatırlayıp yeniden yapılandırılarak, doğru depolanması ve hatırlandığında tekrar tekrar aynı sorunlara neden olmaması için doğru bir yöntem olabilir.
EMDR Tekniği uzman piskolog veya psikiyatristler tarafından belirlenen sayıda seansta, geçmiş, şimdi ve gelecek başlıkları ile uygulanıyor. Kişiye kötü anıları hatırlatılarak aynı anda gözleri ile uzmanın iki yönde hareket ettirdiği parmağını takip etmesi isteniyor. Bu sırada beynin her iki yarımküresinin birbiri ile uyum sağladığı düşünülüyor.
EMDR pek çok uluslararası sağlık kuruluşu tarafından etkili bir tedavi tekniği olarak kabul edilmiştir. 2019 da yayınlanan bir çalışmaya göre travma sonrası stresi etkili bir biçimde azalttığı veya yok ettiği, olumsuz bulgularda azalma sağladığı gösterilmiştir. Panik atakta da bu yöntem ile başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu kişiler, hem panik atağı başlatan düşünceleri hem de atak sırasındaki olumsuz düşünceleri daha rahat kontrol edebildiklerini ifade ediyorlar.
*Pek çok psikolojik durumda ve her yaş grubunda uygulanabilen EMDR tekniğinin, kişi için uygun olup olmadığına, bu konuda uzman Psikolog veya Psikiyatrist ile görüşülerek karar verilmelidir.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
Vov, böyle bir tekniğin olduğunu bilmiyordum. Elinize sağlık teşekkürler
Çok ilginç bir yöntem
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız