Kasım 21, 2024

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi? (II)

İnsanoğlunun, Cilalı Taş Dev­ri'nin sonlarına doğru, avlanmanın yanısıra hayvanları evcilleştirmeyi de öğrendiğini görüyoruz; sığır, ko­yun ve keçi yetiştirmeye başlamış­lardı. Yüzyıllar geçtikçe; et yemek, zenginliğin ve gücün, bitkilerle bes­lenmek ise fakirliğin göstergesi du­rumuna geldi. Bu arada, çeşitli et türlerinin değerlerinin, zaman içinde büyük bir evrime uğradığına tanık oluyoruz. Örneğin, Orta Çağ'da sı­ğır eti çok "kaba" bir et olarak kabul ediliyor ve soylular tarafından yenilmiyordu. Bunun tersine, halk kitle­leri sığır etine il­gi duyuyor ve onu haşlayarak yiyordu...

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi? (II)

Sığır etinin birçok özel niteliğe sahip olduğu, ancak 50'li yıllarda keşfedildi

 

İnsana güç, enerji ve can­lılık verdiği ileri sürüldü. Bu neden­le de sığır etine olan talep birdenbire olağanüstü arttı. Et ile tüketici ara­sındaki bu sevgi 20 yıl, yani toplu­mun değiştiği ve yaşam seviyesinin belli ölçüde düştüğü 70'li yıllara ka­dar sürdü. Kitle ulaşım araçlarının ve otomobil sanayinin gelişmesi, daha az enerji harcanmasını da bera­berinde getirmişti. Damar tıkanıklığı hastalıklarında kor­kunç bir artış ortaya çıkınca, insanlar diet kavramıyla tanışmaya başladılar. Kalp ve damar rahatsızlıklarından ölenlerin sayısı, tüm ölüm olayları­nın yüzde 40'ı gibi yüksek bir orana ulaşınca, "kolesterol savaşı" da alevlendi. Çünkü, bütün bu felaket­lerin tek sorumlusu olarak dünün bir numaralı besin maddesi et gösterili­yordu.

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi? (II)

Ancak, toplumun büyük kısmının ete lanet okuyanları dinlediği pek söylenemez

 

Onca eleştiriye karşın, bugün et tü­ketimi, özellikle gelişmiş ülkelerde geçmişe oranla yüzde 20 ile 30 artıyor. Söz konusu sağlık olduğunda, insanlar büyük bir rahatlıkla sebze ve mey­vayı tercih ettiklerini söylüyorlar. Ama bu arada birçok beslenme uz­manı, sığır, koyun ve kümes hay­vanlarının etine eski saygınlığını ka­zandırma peşinde koşuyor. Haksız oldukları iddia edilemez, çünkü, bi­limsel açıdan bakıldığında, et ger­çekten gerekli bir besin maddesi... "Yağ deposu" bir madde olduğu da büyük bir aldatmaca... Aslında et, sadece yüzde 3 oranında yağ içeri­yor. Ama asıl önemlisi, yeri kolay kolay doldurulmayacak bir besin maddesi... Et, organizmayı aynı an­da, hem protein, hem mineral, hem demir, hem de asit özü ile besliyor.

Yorumlar

  • Et yenmezse olmaz ama

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun