Besin duyarlılığı(BD) ile Besin Alerjisi(BA) aynı değildir. Örneğin laktoz intoleransı ile süt alerjisi birbirinden farklıdır. İlkinde laktaz enzimi ile ilgili sorun varken, ikincisinde süt proteinlerine karşı reaksiyon gelişir.
Besin duyarlılığı günümüzde giderek artmaktadır. Sebebi genetiği değiştirilmiş gıdalar(GDO) ve gıda katkı maddeleri olabilir.
BD ve BA farkları:
-BD daha çok kişide rastlanırken BA görülen kişi sayısı daha azdır.
-BD iyi sindirememedir. BA immün sistem yanıtıdır.
-BD alınan gıda çok miktarlardayken bulgu verir. BA çok az miktalardaki gıdalarla bile gözlenebilir.
-BD şikayetleri belli bir süre sonra başlar. BA şikayetleri çok ani gelişebilir.
-BD yorgunluk hissi, huzursuzluk, kaşıntı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal ve ağrı, bazen öksürük gibi şikayetlere neden olurken, BA aniden boğazda şişme, nefes alamamak gibi ciddi yan etkiler yapabilir. BAda ayrıca kaşıntı, kızarıklık, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü de görülebilir.
Tanı: Kanda IgG ve IgE ölçümleri ile ayırıcı tanı yapılır. BD IgG isimli gecikmiş antikorları yükseltir. BA ani gelişen IgE antikorlarını yükseltir.
Tedavi: Duyarlı olan besinler diyet programından çıkarılır ve yerine alternatif gıdalar konur. Bulgulara göre tedavi eklenir. Uzun süreli bir tedavidir (1 yıl sürebilir). Belirlenen süre sonunda, sorunlu besinler yavaş yavaş az miktarlarda diyete ekenip gözlenir.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Laktoz intoleransı için bakılabilir.
Gluten Alerjisi için bakılabilir.
GDO ve Gıda Katkı Maddeleri için bakılabilir.
Yorumlar
Besin duyarlılığını ilk defa duydum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız