Kasım 22, 2024

GLOKOM

Bazı sebeplerle göz içi basıncının artması ve sinirlere bası yapması sonucu gelişen sinir hasarının, zamanla görme kaybına neden olduğu bir hastalıktır.

GLOKOM

Göz bebeği ortasındaki siyah alan mercektir ve saydamdır, etraftaki renkli alan irisdir ve kas yapıdadır. Işık kaynağına göre iris kasları kasılıp gevşeyerek ışığın merceğe uygun şekilde girmesini sağlar. Merceğin ön kısmında göz kapağı üzerinden elimizle de hissedebileceğimiz bir bombe vardır. Burası merceğin önündeki ön kameradır ve mercekle iris arasında da arka kamera alanı bulunur. İçleri sıvı doludur. Bu sıvı kenardaki minik kanallardan geçiş halindedir. Bu kanalların bir şekilde tıkanması, sıvı geçişine engel olacağı için basınç artışına neden olacaktır. Artan bu basınç,  göz içinde yumurta akı kıvamlı sıvının (vitreus) etrafındaki yaygın sinir ağına (retina) baskı yapar. Önlem alınmazsa sinirler hasarlanır ve görme kaybı olur. 
 

GLOKOM

Genellikle 40  yaşından sonra görülür ama her yaşta, hatta gözde yapısal bozukluklar nedeniyle bebeklerde bile görülebilir.
Göz tansiyonu genellikle yavaş gelişir ve maalesef hiç şikayet oluşturmaz. Tanıda geç kalınabilir. Çünkü sinir hasarı geri döndürülemiyor. Bu nedenle hiç şikayet olmasa bile yılda bir kez göz muayenesi faydalı olacaktır. Ailesel geçiş olabilir. Şeker hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, orak hücreli anemi gibi hastalıklarda daha sık gözlenir. Göze gelen darbelerle veya bazı ilaçların yan etkisi sonucu da olabilir. Bunlar dikkate alınmalıdır. 
 

GLOKOM

Ani gelişirse gözlerde kızarıklık ve ağrı, baş ağrısı, görmede bulanıklık olabilir. Acil Göz Doktoruna başvurulmalıdır.

Göz muayenesinde doktorla görüşmeden önce ayrı bir odada başınızı bir ölçüm cihazına yaslarsınız ve karşıdaki ışığa sabit bakarsınız. Bu sıradaki ölçüm uzak yakın kırma kusuru içindir. Yani gözlük numarasını verir. Sonra gözlerinizi kırpmadan bakmanız istenerek cihazdan bir hava üflenir. Bu sırada da göz basıncı ölçülmüş olur. Göze direkt temas ederek basınç ölçümü yapan cihazlar da mevcuttur. 
 

GLOKOM

Verilen ilaçların düzgün kullanılması ve kontrollerin ihmal edilmemesi görme kaybını önleyecektir. Bazen cerrahi gerekebilir. Ayrıca yüksek yastıkta yatmak, sigara içmemek, kahveyi azaltmak  ve gözleri ovuşturmamak ta dikkat edilmesi gereken diğer konulardır.

*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi önerisi değildir.

Yorumlar

  • İsmi ilginç ve etkileri ağır bir rahatsızlıkmış

  • babamda var bu rahatsızlık ve abim ve ben sık sık kontrol ettiriyoruz, sakın aksatmayın!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun