Kasım 22, 2024

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

Net görmek için korneaya (renkli kısım önündeki şeffaf tabaka) gelen ışık mercekte kırılarak arkada retinada (damar-sinir ağ tabaka) tam odaklanması gerekir. Bazı sorunlar sonucu bu kırılma retinadaki odak önüne yansırsa miyopi yani uzağı net görememeden bahsedilir. Retina arkasına odaklama gerçekleşirse hipermetropi yani yakını net görememe olur.  Presbiyopi yaşlılıktaki olağan yakını net görememedir. Astigmatizma göz küresi yuvarlak olması gerekirken eliptik hal alması ile olur. Işıklar net noktalar olarak değil saçılmış daireler şeklinde görülür.
 

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

Bu durumda;
Gözlük veya kontakt lens kullanımı en yaygındır.
Lazer teknolojileri  her geçen gün gelişiyor.
Ancak en ilginç olanı nano damla teknolojisi.
 

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

Kişi lazer tedavisi için uygunsa 8-10 dereceye kadar miyopi, 4-5 dereceye kadar hipermetropi ve 4-5 dereceye kadar astigmat tedavileri yapılabiliyor. Ancak % 100 pırıl pırıl görmeye başlanacak garantisi yok.
Lazer teknolojileri ile korneada çizikler atılıp ışığın uygun açılarla kırılarak retinadaki odağın önünde veya arkasında  değil tam retinada yansıması sağlanır. 20 yaşından sonra 40 yaşından önce düşünülmelidir. 
 

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

3 odaklı akıllı mercekler; 40-50 yaş üstü özellikle katarakt (şeffaf merceğin opaklaşması) opersyonları ile veya isteyen uygun kişilere yerleştiriliyor ve kırma kusurlarını ortadan kaldırıyor. Tek odaklı mercekler sadece uzağı net görmeyi sağlarken 3 odaklı olanlar yakını ve orta mesafeyi de net gösteriyor. Astigmatizmayı düzelten tipleri de vardır.
 

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

Columbia Üniversitesinde geliştirilen yeni teknikle kornea üzerine çizikler atmak yerine korneanın biyokimyasal özelliklerine göre çok düşük enerjili atımlar göndererek kornea doku yapısı değiştirilebiliyor. İstenilen şekil verilip uygun odaklanma sağlanıyor. Komplikasyon oranı çok daha düşük. İleleyen zamanlarda başarı oranı açıklanır diye umuyoruz. 
 

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

Ancak son teknoloji olan nano damla ile tedavi oldukça ilginç. 
Shaare Zadek Tıp Merkezi (İsrail) tarafından geliştirilen bu nano damla ışığın gelme açısını ve korneanın ışığı kırmasını değiştiriyor. Şimdilik sadece hayvan deneyleri sonuçları mevcut. Damla sentetik nano parçacıklar içeriyor. Projeye göre  evde cep telefonunuza yükleyeceğiniz bir program sayesinde görme bozukluğu derecesini belirliyorsunuz. Sonra cep telefonunuza küçük bir cihaz bağlıyorsunuz. Bu cihaz  ile kornea yapınıza göre yüzeyinde geometrik bir geçiş alanı oluşturuyor. Damlayı damlattığınızda damladaki nano parçacıkları bu geçiş alanında toplanıyor ve ışığın retinadaki odakta yansımasını sağlayarak net görmeyi gerçekleştiriyor. Haydi bakalım...
 

Göz bozuklukları ve yeni teknolojiler

*Uzun süre ile ekrana bakmak gözde kurumaya ve yorgunluğa sebep olur. Her 30 dakikada bir gözlerimizi bir süre kapatıp dinlendirmek faydalı olacaktır.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi önerisi değildir.
 

Yorumlar

  • Bu ara gözüm bozuk mu acaba diye düşünüyorum ben de

  • Uzun süre ekrana bakmanın gözde kuruma ve yorgunluğa sebep olduğunu bilmiyordum. Teşekkürler

  • gözlerim sıkıntılı maalesef...

  • Garantisi olmadığını bilmiyordum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun