GÜNEŞ VE CİLT
En yaygın kanserlerden biri cilt kanseridir ve Cildiye Uzmanı bir arkadaşım, maruz kaldığımız bu ışınların cildimizde seneler sonra bile kötü etkilerini gösterebildiğini söylemişti.
Lütfen yazın saat 10:00 ile 16:00 arası güneş altında olmamaya çalışın. Dışarıda olunacaksa;
-30 faktör üzeri koruyuculuğu olan güneş kremleri kullanılabilir. 2 saatte bir yenilenmesi gerekir. Islandıktan sonra da yenilenmelidir. 6 aylık ve daha küçük bebeklere güneş kremi önerilmemektedir.
-Güneşi engelleyen sıkı dokunmuş pamuklu giysiler giyilebilir.
-Açıkta kalan ayaklar ve ellere de koruyucu krem sürülmeli veya kapalı ayakkabılar giyilmelidir.
-Sahilde güneşlenmenin ne kadar zararlı olabileceği unutulmamalıdır.
Sonuç olarak; hassasiyet varsa, gölgede bile güneş kremi kullanıp koruyucu giysiler- şapka giyilmeli ve güneş gözlükleri takılmalıdır. Gerekirse şemsiye kullanılabilir.
Hiç bir şikayet olmasa bile Cildiye muayenesi olunması cilt lezyonları ve özellikle 'ben' kontrolü ve takibi açısından oldukça önemlidir.
D vitamini sentezi açısından ne yapılmalıdır? Eğer Cildiye uzmanınız bir sakıncası olmadığını söylerse, öğle saatlerinde 15 dakika boyunca koruyucu krem sürmeden veya kremden temizlenerek dirsek veya dizlerden aşağısının (veya yüz+avuç içlerinin) güneş görmesi yeterli olacaktır. Sonra hemen koruyucu krem sürülmelidir. Cildiye uzmanı hassas olunduğunuzu söylerse D vitamini takviyesi önerecektir.
Ayrıca B3 (nikotinamid) vitamini alımının melanom (ben kanseri) harici cilt kanserleri görülme oranını azalttığı çalışmalarla gösterilmişitr.
-Baylor Tıp Fakültesi 22 Temmuz 2021 yayını, MedicineNet- HealthDay ve
-CDC web sitesinden(Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) faydalınılmıştır.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
Ben bu konuda çok dikkatsizim, bunca yönü olduğunu hiç düşünmemiştim
Gerçekten oldukça geniş bir konuymuş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız