Havaların yeni ısınmasıyla birlikte bahar alerjisi de anca geliyor. Çünkü çiçekler açmaya, ağaçlar yeşermeye yeni yeni başladı. Doğanın da uyandığı dönem olan ilkbahar, doğa için çok güzel olsa da bizlere bahar alerjisi olarak geri döndüğü için bize biraz eziyet olabiliyor. Hapşırmaktan ciğerimiz sökülüyor. Bu yüzden gelin bahar alerjisinden ve bu alerjiden korunma yollarına bakalım.
Alerji, normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudumuzun aşırı tepki vermesidir. Bu aşırı tepki, duruma bağlı olarak tek bir bölge olabileceği gibi bazen de tüm vücudu etkisi altına alabilir. Bahar alerjisi de bahar döneminde adeta fışkıran yaşamın sonucunda etrafta dolaşan polenlerden kaynaklanan bir alerji çeşididir.
Üstelik bahar alerjisi yalnızca bahar aylarında görülmüyor. Ağaç polenleriyle birlikte genellikle şubat-mayıs aylarında başlayan alerji, ot polenleriyle mayıs-haziran, yabani ot polenleriyle de yaz ortasından sonbahara dek devam ediyor.
NEDEN BAHAR ALERJİSİNE YAKALANIRIZ?
Her ne kadar çok basit bir şeymiş gibi görünse de alerji, son derece riskli bir hastalıktır. Bu sebeple dikkatli olmalıyız. İmmün sistemimiz normalde vücudumuza giren bakteri, virüs gibi mikroplara karşı savaşır.
Bizi zararlı maddelere karşı koruyan bu savunma mekanizması bazen farklı davranmaya başlayabilir. İmmün sistemimiz aslında zararlı olmayan maddelere karşı abartılı tepkiler vermeye başlarsa alerjik reaksiyon göstermeye başlarız. Polen, hayvan tüyü, fındık gibi gıdalar, küf gibi maddeler en sık alerjik reaksiyona neden olan maddeler arasında yer alır. Vücudumuz aslında bize zarar vermeyen maddelere karşı savaşır ve bunun sonucunda kızarıklık, kaşıntı, spazm, göz yaşarması, hapşırma gibi durumlar ortaya çıkmaya başlar.
Bahar döneminde doğanın uyandığını söylemiştik. Bu uyanma sonucunda etraf bitkilerden kopup havada uçuşan polenlerle dolmaya başlar. Genelde ağaç ve çimenlerden yayılan polenler, bahar alerjisinin başlıca sebebidir. Polenler havada uçuşarak burun, göz ve boğazımıza yapışarak birikir ve alerjik reaksiyona neden olur.
BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ
Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi bahar alerjisinde de bazı belirtiler açığa çıkar. Bu belirtiler arasında burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri gibi ana belirtiler vardır, ancak bahar alerjisinin belirtilerine baktığımızda bunlar dışında pek çok farklı belirtiyle de karşılaşabiliriz. Bu belirtilerden bazıları şunlar;
- Burun ve gözlerde kaşıntı
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma nöbetleri
- Uyku bozukluğu
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Sinüslerde baskı oluşturma
- Gözaltı çevresinin şişerek mavimsi bir renge bürünmesi
- Burunda sulu akıntı
- Koku ve tat duyularında azalma
- Damak, gırtlak gibi ağız bölgelerinde kaşıntı
BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMA YOLLARI
Bahar alerjisinden korunmanın en iyi yolu, polenlerden olabildiğince uzak kalmaktır. Öncelikle hangi polene alerjiniz olduğunu bilmek gerekiyor. Bunun için alerji testi yaptırmalısınız. Sonrasında polenlerin çok sık olduğu sabahla öğlene kadar olan vakitte mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak alerjen maddeye maruz kalmanızı engelleyeceği için güzel bir alternatif olacaktır. Dışarı çıktıysanız da eve geldiğinizde hızlıca yüzünüzü bol su ile yıkayın.
Bu süreçte ağızdan nefes almak yerine, havayı bir nevi süzmeyi sağlayan burnunuzdan nefes alıp vermeye çalışmalısınız. Eğer göz bölgenizde alerji varsa evden çıkarken güneş gözlüğü takmalısınız. Dışarıdan eve geldiğinizde yüzünüzü yıkamanız haricinde üzerinizdeki kıyafetleri de çıkarıp yıkamanızda fayda var. Bu dönemde mecbur kalmıyorsanız klima kullanmamalısınız.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bahar alerjisi, diğer adıyla "Alerjik rinit", doktor kontrolünde gerçekleştirilecek uzun süreli bir tedaviyle aşılabiliyor. Tedavide alerjenlerden korunmak için kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlardan faydalanılıyor. Bu noktada hasta bağışıklık sistemini güçlendirmeli. Bol bol su tüketimi ile birlikte A, B, C ve E vitamini yönünden zengin besinler tüketmelidir.
Bu süreçte alerjenlerden uzak kalınmalı, alkol ve sigara tüketilmemelidir. Bazı hastalarda immünoterapi, yani aşı uygulamasına başvurulabilir. Aşı yapılan hastalar, genelde alerji ilaçlarıyla kontrol altına alınamayan bireylerden oluşur. Bahar alerjisi tedavi edilmezse tekrarlar ve sinüzit, otit ve astıma neden olabilir.
Kaynak: 1
Yorumlar
Benim bahar alerjim tuttu bile. Çünkü bu içeriği yeni hazırladım!
Geldi bahar ayları gevşedi sinüs yolları
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız