HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ (HBOT)
Normal hayatın devam edebildiği yüzey basıncı 1 atmosfer basınçtır(ATA). HBOT 'de 1 ATA' dan daha yüksek basınçta (1,5-3 katı olabilir) %100 oksijen uygun miktar ve zamanlarda solutularak tedavi amaçlanır.
Dokularda %100 oksijen sayesinde ilaçların etkinliği artacağından iyilişme hızı artar. Zarar gören damarların iyileşip yeni damarların oluşumu ile doku beslenmesi de artar. Böylelikle dokudaki hasar iyileşir ve ödem azalır.
Tedavinin uygulandığı odalara basınç odası adı verilir. İlk basınç odası yapımı 1662'de denenmiştir ama 1940' da ABD' de askeri dalgıçlar için gerektiğinde standart tedavi olarak uygulanmaya başlanmıştır.
Hastalar kabin şeklindeki bu odalara alınır. Koltuklara oturarak oksijen maskeleri aracılığı ile tedavilerini alırlar. Seçilen hastalıklarda doz, zaman ve seans belirlenir. Bir seans yarım saat - 2 saat arası sürebilir. Bazı kronik hastalıklarda 80 seansa kadar tedavi planlanabilmektedir.
-Önceliklele dalgıç, su altı işçileri ve pilotlarda görülebilen Vurgun Hastalığında ve hava embolisinde,
-Genellikle yeterince oksijenlenmediği için uzun süre iyileşemeyeceği düşünülen yaralarda,
-Ani işitme kayıplarında (kulak iltihabı),
-Beyin apsesi,
-Ani görme kayıplarında,
-Isıya bağlı yanıklarda,
-Kemik enfeksiyonlarında (osteomyelit),
-Şeker hastalığı yaralarında,
-Karbonmonoksit zehirlenmelerinde (soba, mangal ve şohben zehirlenmeleri),
-Radyoterapiye (kanserin ışın tedavisi) bağlı doku nekrozlarında uygulanabilir.
Basınç odasına giren hasta uçaktaymış gibi hisseder. Kulaklarda dolgunluk hissi, sinüslerde ağrı olabilir. Yalnız olmadıkları için ve dışarı ile sesli irtibatları olduğu için ve monitörle izlenebildikleri için herhangi bir sıkıntı yaşamazlar. Müzik dinleyip televizyon izleyebilirler. Acil durumlarda hasta basınç odasından çıkarılabilir. Tedavi sonrası yorgunluk ve baş ağrısı olabilir. Oksijen zehirlenmesi olayı çok nadirdir.
Tedavi ayrıca migren, depresyon, Parkinson, Alzheimer, astım ve otizmde denenmektedir. Henüz ilgili çalışmalar devam etmektedir.
*GATA, J. Hopkins Hospital ve MedicalNewsToday web sitelerinden faydalanılmıştır.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
Zor bir hastalık ve tedavi süreci
İlk defa böyle bir tedavi duydum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız