Kan basıncı normalde 120-80 mmHg değerindedir. Hipotansiyon kan basıncının 90-60 mmHg değerinin altında olmasıdır. Genellikle aniden kalkınca olur.
Tansiyon düşmesinde baş dönmesi, göz kararması, halsizlik ve soluk cilt olabilir. Bazen mide bulantısı da hissedilebilir.
Sebebi belirlenmelidir. Nedeni ne olursa olsun kişinin hipotansiyonu varsa düşüp yaralanmamak için önlem alması gerekir. Ayaktayken olursa hemen çömelip başı ayaklara doğru eğmek ( ayakkabı bağlıyor gibi) ve derin nefes almak bayılmayı önleyebilir. Bu hareket bacaklardan kalbe kan akışını artırabilir. Sonra mümkünse uzanıp ayakları en az 30 cm yukarı kaldırmak ve başı hafif yan çevirmek gerekir. Tuzlu birşeyler yemek faydalı olacaktır.
Ayağa kalkarken yavaş hareket edilmelidir veya yataktan kalkınca bir süre oturup ayaklar yataktan sarkıtılmalı ve beklenmelidir. Sonra ayağa yavaş kalkılıp bir miktar da bu şekilde tutunarak beklenmelidir. Baş dönmesi yoksa yürümeye başlanmalıdır.
Bol sıvı tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, otururken bacak bacak üstüne atmamak hipotansiyon gelişimini önleyebilir.
Kan basıncının 140-90 mmHg değerinin üzerinde seyretmesi tedaviyi gerektirir. Önlem alınmazsa, artan kan basıncı damar duvarını hasarlar ve kalp kaslarının kalınlaşmasına dolayısıyle kalp yetmezliğine sebep olabilir. Doktor tavsiyelerine (kilo vermek, egzersiz, diyet) ve düzenlediği ilaç tedavisine mutlaka uyulmalıdır.
Baş ağrısı, burun kanaması, başta uyuşukluk hissi veya nefes darlığı olabilir.
Sebep ne olursa olsun 180-100 mmHg gibi ciddi durumlarda 112 aranır. Baş altına biraz yüksek bir yastık konularak uzanılır ve ayaklar düz uzatılır. Mümkün olduğunca sakin kalınmaya çalışılır.
En az 5 kez derin nefes alıp vermek faydalı olabilir.
Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar alınır.
Yorumlar
Hemen anneme okutmalıyım...
Oldukça kısa ve öz anlatmışsınız teşekkürler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız