Hücre nakli
1-Kemik iliği-kök hücre nakli: Hastalıklı kemik iliğini (örneğin lenfomalar) sağlıklı olanla değiştirmek için sağlam kök hücreler verilir. Kişinin kendi vücudundan alınan sağlıklı hücrelerin nakli otolog nakil, uyumlu başka bir kişiden alınanın verilmesi allojenik nakildir. Hücreler kemik iliğinden veya kandan alınır.
2-Pankreas adacık hücre nakli: Tedavi başarısı az olan bazı doğuştan şeker hastalarına yapılır. Mümkünse doku uyumlu kişiden alınması başarı oranını artırır. Bu hücreler ameliyat gerektirmeden kataterle karaciğere verilir. Ülkemiz hayvan deneyleri aşamasındadır. Henüz insana nakil denenmemiştir. ABD, Kanada, İsveç ve Norveç' te yapan merkezler vardır.
Doku nakli
1-Kompozit doku nakli: El, kol, ayak, bacak, yüz, saçlı deri, solunum veya sindirim yolları ve bağırsak nakli bu gruptadır. Ülkemizde son yıllarda başarı ile uygulanmaktadır.
2- Kornea nakli: Göz önünde göz kapağı üzerinde elimizle hissedebileceğimiz bombe saydam alandır. Gelen ışığı göz merceğine iletir. Bazı hastalıklar veya travmalar sonrası şekli ve saydamlığı bozulursa nakil tek çaredir. Korneanın iç veya dış tabakalarından hangisi etkilenmişse o değiştirilir. Donörler, yaşamını yitirmiş kişilerdir. Kornea dokuları göz bankalarından temin edilir.
Organ nakli
Böbrek, kalp, karaciğer, ince bağırsak, akciğer, pankreas nakli mümkündür.
Nakil yapılacak kişi her yaşta olabilir ama donörlük onayı 18 yaşından sonra alınabilir. Böbrek ve karaciğer nakilleri canlı veya beyin ölümü gerçekleşmiş donörden yapılabilir. Diğer organ nakillerinde beyin ölümü gerçekleşmiş olanlar donör kabul edilir. Bu donörler kadavra donör olarak tanımlanır. Tüm tıbbi desteğe rağmen beyin hasarı geri döndürülemeyip kalp ve solunumu destek cihazlarla sürdürülebilen kişide 24-36 saat içinde organlar fonksiyonlarını kaybeder. Onayı olan hastaların en kısa süre içinde nakil işlemleri başlatılmalıdır.
*(Bitkisel hayattaki kişinin beyin ölümü yoktur. Geri dönme şansı her zaman vardır)
*Ayrıntılı bilgi için Türkiye Organ Nakli Vakfı ziyaret edilebilir.
Yorumlar
kimileri organlarını bağışlıyor ama ailesi istemiyor, hayati önemi var oysaki
Çok önemli ve bir o kadar da zor bir karar aileler için
Özellikle hücre nakli gelecekte pek çok tıbbi rahatsızlığın çözümü olabilir
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız