Aralık 23, 2024

İBN-İ SİNA VE TIP

980 yılında Buhara'da (Özbekistan) doğdu. 1037' de Hamedan (İran) şehrinde öldü.
Dini ilimlerin haricinde aritmetik, geometri, felsefe, fizik, kimya, astronomi ve biyoloji eğitimleri ile tıp ve eczacılık ilimlerinde de özel eğitimler aldı. O kadar başarılı oldu ki 18 yaşında Samani hükümdarını iyileştirmesi için saraya devet edildi ve saray hekimiliğine layık görüldü. Ancak hükümdarlık çökünce seyehatleri başladı.

İBN-İ SİNA VE TIP

Pek çok konuda çok eser verdi ancak  en ünlü eseri Tıp Kanunu adlı kitabıdır. 5 bölümen oluşur. Kitabın bir kısmını Kale zindanlarında (katıldığı bir savaş sonrasında) , mum ışığında hiç bir kaynağa bakma imkanı bulamadan yazdığı söylenir. Kitap Batıda 19. yy a kadar temel tıp kitabı olarak okutulmuştur. Etkisi öyle büyüktür ki tıp mezuniyet sınavlarında bu kitaptan sorular sorulur.  
 

İBN-İ SİNA VE TIP

*Kitaba yaradılış, bedenin parçaları, tıp biliminin bölümleri ile giriş yapar.
*İlk kez bu kitapta Tıp, Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri olarak ayrılır.
*Farklı nabız türleri ve işaret ettiği hastalıkları,
*İdrar çeşitlerini ve hangi hastalıklara işaret ettiğini (örneğin şeker hastalığı),
*Yiyecek ve içeceklerin fayda ve enerjilerini anlatır.
*Farklı ağrı türlerinden bahseder. 
*Dahili hastalıkları narkozla ameliyet edebilen ilk doktordur.
 

İBN-İ SİNA VE TIP

*Göz ve optik fiziğini anlatır. 
*Karın hastalıklarını ve ateşli hatalıklar konusunu anlatır.
*Menenjit hastlalığının neredeyse tam tarifini yapmıştır.
*Cüzzam, veba, fil hastalıklarını ayrıştırarak anlatır ve akciğer doku iltihabı ile akciğer zarı iltihabının farklı hastalıklar olduğuna değinir. 
*Nörolojik ve psikolojik hastalıkları birbirinden ayırır. İbni Sina’ya göre ruh ve beden olarak iki cevher bulunmaktadır. 
*Koruyucu tıptan bahseder.
*İlaç yapılışlarını anlatan farmakoloji bölümü bulunur.
 

İBN-İ SİNA VE TIP

Kitabında ayrıca bir çok tıbbi cihaz tanımı ve tarifi yapmıştır. Günümüzde kullanılan kataterler (damar içine veya vücut boşluklarına yerleştirilebilen içi boş ince tüpler) onun buluşudur. Latincedeki kateter sözcüğü Arapçadaki 'kassıtır' sözcüğünden alınmadır.
Bazı araştırmacılar, DA Vinvci'nin bazı eserlerinde İbini Sina'nın görüş ve buluşlarından yararlandığını  ama onun hiç İbni Sina'dan alıntı yaptığından bahsetmediğini söylerler.
 

İBN-İ SİNA VE TIP

Batıda Avicenna olarak adlandırılan İbni Sina'nın bu eseri, ülkemizde maalesef 2014 yılında Türkçeye çevrilme kararı alınmıştır. Toplam 200 kitabı olduğu söylenen İbni Sina'nın 150' e yakın el yazması eseri İran Meşhed kentinde  bir müzede sergilenmektedir.

Yorumlar

  • Elinize sağlık

  • Ellerinize sağlık

  • Çok güzel bilgiler.Elinize sağlık

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun