Amaç, gelen ses düzeyini artırarak işitme merkezine iletmektir.
Cihazın bölümleri:
Mikrofon; akustik ses dalgalarını elektrik sinyaline çevirir.
Amfi; gelen elektrik sinyalini yükseltir.
Hoparlör; bu elektrik sinyallerini güçlü ses dalgalarına çevirir.
Pil; çalışma enerjisini sağlar.
Dijital olanlar anolog olanlara göre daha iyi ses kalitesi verir. Fark analog olanlar sesi elektrik sinyallerine, dijital olanlar ise sesi netleştirmek için dijital sinyallere (numerik kodlar) çevirerek iletir. Bu numerik kodlar bilgisayar programında tanımlanır ve programlanabilir.
Yeni teknoloji cihazlarda mikrofon sürekli ses taraması yapar ve arka sesleri baskılayıp kişinin odaklandığı konuşma seslerini daha çok toplar. Böylece etrafta birden fazla ses ve gürültü olduğunda işitme daha kaliteli olur.
Cihaz hazırlanması için işitme merkezlerine baş vurulur. KBB uzmanının verdiği bilgiler doğrultusunda cihaz model ve gücü kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Kulak arkası veya kulak içi olabilir. Kulak içi model tercih edildiyse özel akışkan hale getirilmiş bir madde dış kulak yoluna verilerek dondurulup kalıp çıkarılır. Bu kalıplara uygun kişiye özel kulaklık şekli ayarlanır ve içine ilgili cihaz parçaları yerleştirilir.
İşitme cihazı ilk zamanlarda sürekli kullanılırsa alışmak daha kolaylaşır. Uzun süre sessizlikten sonra ilk sesler oldukça rahatsız edici olabilir. İlk zamanlar sakin ortamlarda alışılmaya çalışılmalıdır. 1. ayın sonunda dış gürültülü ortamlarda alışılmaya devam edilir. Bu süreçte her hangi bir sıkıntıda işitme merkezi ile irtibata geçilip gerekli ayarlamalar yapılır.
İleri yaşlarda demansın sebeplerinden biri olan işitememe durumu ortadan kaldırılmış olur.
İşitme engelli çocuklarda ise işitme sağlanınca konuşma da öğrenilecektir.
Yorumlar
Kullanımı zor olsa gerek
Bu cihazların kişiye özel yapıldığını bilmiyordum
Sanırım alışma süreci oldukça zorlu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız