KAFEİN
Kafein, kahve, çay (tein maddesi kafeinle aynı yapıdadır), kolalı içecekler ve çikolatalarda bulunur. Ayrıca kafein içeren şeker ve besin çeşitleri de her geçen gün artıyor.
Bir fincan kahvede 90 mg kafein varken çayda 40 mg vardır ve çaydaki daha yavaş etki eder. Yeşil çaydaki tein daha azdır.
Kafeinin kardiyovasküler sistem, hafıza, uyku ve ruh sağlığı üzerine etkleri biliniyor. Beyindeki bazı reseptörlerin (adenozin reseptörleri A1 ve A2a) çalışmasını engelleyerek pek çok beyin kimyasalının salınımını değiştiriyor.
(Ankara Ü. Spor Bilimleri Fakültesinin kafein üzerine bir yayını, Spormetre, 2018)
Kanıtlanmış bazı etkileri;
-Fiziksel performans artışı sağlar. Sporcular üzerinde denenip kanıtlanmıştır.
-Vücuttaki doğal ağrı kesicilerin salınımını artırır.
-Termojenik etkisi vardır. (Fazla eneri harcanması)
-Vücuttan sıvı atılımını dinlenme sırasında hızlandırır ama egzersiz sırasında bir fark bulunamamıştır.
Uykuyu kaçırabilir. Uyumadan önceki 6-7 saat kahve içmeseniz iyi olur.
Bağımlılık yapabilir. Bu, beyin kimyasalları miktarını değitirdiği için olabilir. Kafein alınımı kesildikten sonra 1 hafta kadar yorgunluk ve baş ağrısı gözlenir.
Kişilerin duyarlılığı farklıdır. Kişi duyarlı ise tansiyon yükselmesine veya kalp ritmi bozukluklarına neden olabilmektedir. En son Kaliforniya Üniversitesi Kardiyoloji Bölümünün bir çalışmasında 4.5 yıl süre ile 386.000'den fazla kişi üzerinde araştırma yapılmış ve bu konuda 17.000 kişi duyarlı bulunmuş. Sonuç olarak kafeinin kalp hastalıklarına sebep olması ile ilgili anlamlı bir bulgu elde edilememiş. (HealthDay 19 temmuz 2021.)
Yetişinler için günlük miktar en fazla 300-350 mg yani 3-4 fincan kahve veya 6-7 büyük bardak çay olmalıdır. Çocuklar en fazla günde 35-40 mg kafein alabilir.
Herşeyin fazlası zarar diyoruz ve kahvenin mis gibi kokusunu alıyoruz. Mola...
Yorumlar
canım çekti...
Karadenizliler kesin bu oranı aşıyordur
Ben bir kahve alıyım
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız