Kalbimizde 4 odacık bulunur. Sağ üst odacıkta, belli bir ritim oluşturması için ileti üreten doğal bir ana jeneratör sinir ağı (sinüs düğümü) ve üst-alt odacıklar arasında ikinci bir jeneratör sinir ağı daha bulunur. Buralardan üretilip iletilen enerji ile üst ve alt odacıklar kasılır ve sonra gevşer, kanı pompalar. Bu işlem sürekli ve belli bir ritimdedir(nabız). Bazı hastalıklarda bu ritmde bozulmalar olur ve kalbin bu işlevini üstlenmesi için kalp pili takmak gerekebilir.
Kalp pilleri bir kibrit kutusu boyutunda olup ağrlığı ortalama 35-40 gramdır. Kapalı bir kutu içinde atım enerjisi üreten pil (batarya), pilin çalışmasını sağlayan devre ve kalbe kadar uzanacak olan elektrodların(teller) bağlı olduğu kısım bulunur. Atım(puls) üretici teller aracılığı ile kalbe elektrik akımları iletir. Bu hız kişiye göre ayarlanabilen bir ritmde olur. Elektrodlar kalbin hızını algılar ve normal ritimde ise bu iletiyi göndermez. Özel bazı piller, ritim bozukluğunu 20 saniyede algılayıp elektroşok uygulayarak kalbi normal ritmine döndürebilir.
Kalp pili hafif bir sedasyon ile kişiyi tam uyutmaya gerek kalmadan anjio yapılan kliniklerde takılır. Pil kısmı genellikle sol köprücük kemiği (kişi solaksa sağ) altındaki ciltte cep gibi açılan alana yerleştirilip(cilt altı), pille bağlantılı olan ileti telleri de yine yakındaki toplar damarların içinden kalbin odacıklarına uzatılır. Bu işlemden sonra kişi 1-2 gün yatırılıp takip edilir. 10 gün sonra dikişler alınır. 6 ayda bir kontrole çağrılır. Pil ömrü genellikle 6 yıl kadardır, değiştirmek gerekir.
Dikkat edilmesi gerekenler;
Piller elektromanyetik alandan etkilenir. (Elektromanyetik dalga-EM dalga konulu paylaşıma bakılabilir) Elektrikli bir cihaz kullanırken baş dönmesi veya kalp hızı değişikliği hissedilerse hemen uzaklaşılmalıdır.
-Cep telefonları, telsiz telefonlar, saç kurutma makinesi, mikrodalga fırınlar, elektrikli dikiş makineleri en az 20 cm uzakta çalışmalıdır. Diğer tüm ev elektrikli cihazlarından en az 10 cm uzakta durulmalıdır.
-MR görüntüleme yapılmamalıdır. Kalp pili Radyoterapi (kanser ışın tedavisi) alanı içinde olmamalıdır.
-Havaalanları gibi girişlerdeki tarama cihazlarından geçilmemelidir. (Kalp pili olduğuna dair verilen kart gösterilir)
-Radyo TV yayın kulelerine, baz istasyonlarına, büyük hoparlör müzik sistemlerine, büyük jeneratörlere yaklaşılmamalıdır.
Yorumlar
Çok faydalı gerçekten, teşekkürler
Tıp dünyasındaki en ilginç cihazlardan birisi sanırım kalp pili
çok faydalı!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız