Kasım 22, 2024

KAN ALMA TÜPLERİ

Kan hücrelerden (alyuvar, akyuvar gibi) ve sıvı kısımdan oluşur. Hücre içermeyen kısım serum veya plazmadır. Serumda pıhtılaşma maddeleri yoktur ama plazmada pıhtılaşma maddeleri vardır.

 

KAN ALMA TÜPLERİ

Kırmızı kapaklılar; hormon (örnek-tiroid hormonları), biyokimya (ALT, AST, Kreatinin, Üre, Kan yağları gibi) , mikrobiyoloji (kanda besin zehirlenmesi mikroplarının aranması gibi) analizleri içindir. Kan önce pıhtılaşıtırılır sonra santrifüj ile (hızla döndürmek) serum elde edilir. Yani kanın hücreleri ayıklanıp sıvı kısmı elde edilir ve analizler bu serumda yapılır.
Sarı kapaklı tüpler; hormon, biyokimya, mikrobiyoloji analizleri içindir. Kırmızı kapaktan farkı tüplerin içinde özel jel vardır ve bu sayede serum kandan ayrışmış olur. İşlem öncesi yarım saat beklenir.
Turuncu kapaklı tüpler; içindeki madde sayesinde kan hızla pıhtılaşır ve acil kan analizleri için kullanılır.
 

KAN ALMA TÜPLERİ

Yeşil kapaklı tüpler; biyokimya analizleri içindir. İçindeki heparin sayesinde kan ile plazma ayrışır ve plazma elde edilerek analizler yapılır.
Mavi kapaklı tüpler; kanama zamanında duruyor mu amaçlı pıhtılaşma testleri yapılır. İçinde özel bir sıvı vardır. Testler 3 saat içinde yapılmalıdır.
Lacivert kapaklı tüpler; kandaki bakır, çinko, kurşun, civa gibi maddelerin tespiti için ve özellikle zehirlenme vakalarındaki kan örnekleri amaçlı kullanılır. İçinde özel bir madde vardır.
 

KAN ALMA TÜPLERİ

Mor kapaklı tüpler; tam kan (alyuvar, akyuvar  sayımı gibi)  analizi yapılır. İçinde pıhtılaşma olmaması için bir madde vardır. Kan tüpe dolunca hemen tüp yavaşça alt-üst edilerek madde ile kanın karışması sağlanır.
Gri kapaklı tüpler; kan şekeri özel ölçümleri içindir. İçinde özel bir madde vardır. 5 gün içinde kan şekeri ölçümü yapılabilir. Tüp yavaşça alt-üst edilerek madde ile kanın karışması sağlanır.
Siyah kapaklı tüpler; vakumludur ve kan sedimentasyon ölçümü içindir. (Kanın içindeki kan hücrelerinin çökme saati-bazı hastalıkların tanısı için önemlidir)
 

Yorumlar

  • Öğrenmiş oldum, bilmiyordum. Teşekkürler

  • Hep merak ederdim kapaklar neden renk renk diye. Teşekkür ederim.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun