Kene ısırması
Keneler genellikle hayvancılıkla uğraşılan alanlarda ve yeşilliğin olduğu her alanda (parklar , piknik alanları) olabilmektedir. Bu alanlarda vücudu tam örten giysiler giymek ve kene uzaklaştıran maddeleri sürmek faydalı olacaktır. Keneler hayvanlardan insanlara bir grup hastalık taşırlar. En bilineni Kırım-Kongo Kanamalı ateşi (KKKA) sendromudur. Tehlikelidir ve derhal önlem alınmalıdır.
Bulgular genellikle ilk 3 gün içinde çıkar ama 10 güne kadar takip edilmelidir. Isırık yerinde ağrı, kızarıklık; baş ağrısı, halsizlik, kusma, ishal olabilir. Daha ciddi bulgular olmadan hastaneye başvurulmalıdır.
Vücutta herhengi bir bölgede cilde gömülü kene görüldüğünde ilk 24 saat içinde hemen mümkünse çıkarılmalıdır. Bu işlem bir pens yardımı ile çivi çıkarır gibi (keneyi bütün olarak) yapılır. İşlem sırasında yağ, kolonya, deterjan gibi herhangi bir madde asla kullanılmaz. Amaç kenenin içindeki zararlı maddeleri boşaltmadan çıkarabilmektir. Çıkarılan kene Acil Servis doktorunua gösterilmek üzere kapalı bir kutuya konulur. Isırık bölgesi su ve sabunla yıkanır ve Acil servise başvurulur.
Örümcek sokması
Ülkemizde zehirli örümcek nadirdir.
-Yara yerinde ağrı, kaşıntı, şişlik gibi bugular olur. Alerji görülebilir.
-Hemen su ve sabunla yıkanır.
-Buz uygulaması faydalıdır.
-Sokma alanı kol ve bacaksa takılar çıkarılıp, kalpten yukarı kaldırılır.
-Hastaneye başvurulmalıdır.
*Sadece arı ve örümcek sokmasında yara kol veya bacaktaysa, kalpten yukarı kaldırılır. Diğer tüm zehirli canlıların sokma veya ısırmalarında yara yeri mümkün olduğunca kalp seviyesinin aşağısında tutulmalıdır.
Köpek ısırması
Köpek uzaklaşınca, tehlike yoksa yaklaşılır. Yara küçük veya büyük ve parçalı olabilir.
-Küçük yaralarda su ve sabunla yıkanır. Hastaneye gidilir.
-Büyük yaralarda 112 aranır. Kanama kontrolü için kuru ve temiz bir bezle bası uygulanır ve yükseltilir.
Yorumlar
Çok faydalı bilgiler, teşekkürler
Özellikle kene sokması benim kafamı karıştıran bir konuydu teşekkür ederim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız