Ekim 05, 2024

Marmaris Batıkları

Marmaris Serçe Limanı Cam Batı­ğı: İlk haberini süngerci Mehmet Aş­kın'ın verdiği batık, M.S. XI. yüzyıla tarihleniyor. Cam Batığı, yükünün tamamına yakın kısmı cam olması nedeniyle, döneminin cam sanatı ve deniz ticaret yolları hakkında eşsiz bilgiler veriyor. Kazısı 1977-1979 yılları arasında Prof. George Bass başkanlığında INA (Uluslararası Su­altı Araştırmaları Enstitüsü) tarafın­dan yapılmış. Diğer bir Serçe Lima­nı batığı da, "Serçe Limanı Helenistik Batığı" adıyla tanınıyor. M.S. 3. yüzyıla tarihlenen batık 1978-1980 yıllan arasında yine INA tarafından kazıldı.

Marmaris Batıkları

Kaş-Uluburun Batığı: Bu batığın da ilk haberini Mehmet Çakır ismin­de bir süngerci vermiş. Daha sonra Bodrum Müzesi Müdürü Oğuz Al­pözen başkanlığındaki ekip, batığın yerini tam olarak tesbit etti. Dünya­nın en eski batıklarından biri olarak bilinen batık M.Ö. 1400 yıllarına ta­rihleniyor. Kazısı ise Prof. Cemal Pulak başkanlığında. 1984-1994 yıl­lan arasında yine INA tarafından yapıldı. Batığın yükünün büyük bir kıs­mını, toplam 10 tona varan bakır kül­çeler oluşturuyor.

Marmaris Batıkları

Bodrum açıklarındaki Yassıada çevresinde de üç batık bulunduğu bi­liniyor. "Yassıada Batıkları" olarak bilinen batıklar da şöyle: M.S. 4. yüzyıl "Roma Batığı", M.S. 7. yüzyıl "Doğu Roma Batığı", M.S. 16. yüz­yıl "Osmanlı Batığı". Bir diğer "Os­manlı Batığı" da Çeşme civarında bir Rus donanma gemisiyle çarpışıp ba­tan, ama "Çeşme Batığı" adıyla bili­nen, Osmanlı Donanması'na ait Bur­cu Zafer gemisi. Bunların dışında M.S. 1600 yıllarına ait "Gökova-Şeytan Deresi Batığı", Fenike-Antal­ya arasında M.S. 1200'lü yıllara ait "Gelidonya Batığı" ve Marmaris-Bozburun arasında bulunan, M.S. 1100 yıllarına tarihlenen "Bozburun Bizans Batığı" sayılabilir. Bütün bu batıklar, Teksas Üniver­sitesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından ortaklaşa kurulan, Prof. George Bass başkanlığındaki INA (Uluslararası Sualtı Araştırma­ları Enstitüsü) tarafından kazılıp araştırılıyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun