Aralık 23, 2024

MEMS (Mikrobiyosistemler)

Mikrobiyosistemler (MEMS);  mikrosensörler, mikroelektronik ve diğer teknolojilerin tek bir mikroçipe entegre edilebildiği bir sistem ve geleceğin en önemli teknolojik atılımlarından biri. Başka bir ifade ile minyatürize edilmiş mekanik  ve elektromekanik cihaz ve yapıların üretilmesini sağlayan bir teknoloji. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmaları olan bir ekip var.  ODTÜ MEMS Ekibi. Bazı ödüllü çalışmalarından bahsedeceğiz.
 

MEMS (Mikrobiyosistemler)

*CTC  (kanda dolaşan kanser hücreleri) tespiti tümürün metastatik yayılımı konusunda fikir verir.  Ekip, bu hücrelerin izoalasyonu için mikroakışkan bir çip geliştirdi. Bu konudaki çalışmaları ile yurtdışında Kasım 2020 de" En umut verici teknoloji" ödülünü aldılar.
 

MEMS (Mikrobiyosistemler)

*Yeni nesil koklear implantlar: İç kulaktaki işitme için çok önemli olan yapılar hasarlandığında aynı işlevi görebilecek elektronik cihazlardır. Sesleri, kodlanmış elektriksel uyarıya dönüştürürler. İlgili sinir liflerine doğrudan elektriksel uyarılar gönderirler. Ameliyatla elektrot diyebileceğimiz parçası iç kulağa,  elektronik cihaz ise kulak önü cilt altına , ses işlemci parçası kulak arkasına yerleştirilir. Ekip, MEMS kapsamında kendi kendini yöneten bir koklear implant projesi (FLAMENCO) ile, 2015 yılında  Avrupa Birliği Horizon 2020 programı kapsamında ödül kazandı. Cihazın tamamı kulak içine yerleştirilebiliyor  ve kendi enerjisini üretebiliyor.
 

MEMS (Mikrobiyosistemler)

*Diğer bir MEMS projesi de, insan hareketleri ile üretilen enerjinin depolanabildiği bir sistem. Daha önce yapılan bu sistemin ödül alma nedeni elde edilen bu enerjinin depolanabilmesinin keşfi. Düşük frekanslı hareketler önce yüksek frekansa dönüşüyor sonra elektrik enerjisine dönüşüyor. Cihaz 8 x 9.5 x 0.5 mm boyut ve 200 mg ağırlığında yani çok kolay taşınabiliyor. Yürürken elektrik üretebiliyorsunuz ve bu elektriği depolayabiliyorsunuz. Bu buluş pek çok buluşun da kapısını araladı. (yürürken cep telefonu şarjı gibi veya savunma sanayinde görünmezlik teknolojilerinde kullanımı gibi) Ekibin başarılarının devamını diliyoruz.

Yorumlar

  • Anlatılan son proje bana oldukça ilginç geldi

  • Gerçekten çok ilginçmiş, ellerinize sağlık

  • Ekibi tebrik ediyoruz, emeklerine sağlık

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun