Bağırsak mikrobiyomu nakledilerek bazı hastalıklar iyileştirilebir mi?
Bağırsaklarda yaşayan, insanın sağlıklı kalması için önemli olan mikroorganizmaların tümüne bağırsak mikrobiyomu, bağırsak florası ya da mikrobiyota denir.
Yaşlanınca bağırsak florasındaki azalmalar, inflamasyonu ve öncelikle sinir sistemi ile gözdeki hastalıkları tetkliyor olabilir.
Yaşlanınca beyin ve gözler en çok etkilenen organlar oluyor. Yaşlanan beyinde mikroglial aktivasyon (sinir sistemindeki bağışıklık hücreleri) zarar görüyor yani beyin her hangi bir hasar gördüğünde tamir işleri aksıyor. Bu da beyinde bilişsel gerilemeye neden oluyor. Gözlerde de hem görme sinirinde hem de retinada (damar-sinir ağı) iltihalanma ve hasarlanma olabiliyor.
Yapılan fare deneylerinde, 3 aylık genç farelerin mikrobiyotası 18 aylık ve 24 aylık yaşlı farelere verilerek onların bağırsak florası değiştirilmiş ve bazı hastalıkların iyileştiği gözlenmiş.
Aynı şekilde yaşlı farelerinki genç farelere verildiğinde sinir sistemi ve gözlerde bazı hastalıklarda artış gözlenmiş.
Sonuçta genç farelerin mikrobiyotası yaşlı farelere verildiğinde onlardaki beyin ve göz iltihaplarının ciddi oranda azaldığı belirlenmiş ama daha net sonuçlar için daha uzun süreli çalışmalar yapılması gerektiği bildirilmiş.
Kaynak: Parker et al. Microbiome (2022) 10:68 *
Bağırsak florasının ne kadar önemli olduğunu vurgulayan çalışmalar ve yayınlar her geçen gün artıyor.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız