"Koku ve Hafıza" konulu paylaşım için bakılabilir.
Koku alamama: Anosmi
Koku alma bozukluğu: Parosmi
Sebepleri: Nezle, sinüzit, burun eti veya geniz eti, burun kemik veya kıkırdak eğrilikleri olabilir. Bazen doğuştan görülebilir veya demansın erken bulgusu olarak rastlanabilir. Buruna doğrudan alınan darbelerde veya kafa travmalarında da gözlenebilmektedir. Bazı ilaçların yan etkisi olabildiği gibi bazı psikolojik hastalıklarda da rastlanabilir.
Anosmide hiç koku alamama durumu vardır.
Panosmide yanlış ve kötü koku algısı bulunur. Bazen kişi kokuları farklı alır veya var olmayan kokuları alır. Örneğin; parfüm koklarken kötü koku almak, hiç yokken sigara kokusu veya yanmış lastik kokusu almak gibi. Bizzat yaşamış biri olarak oldukça rahatsız edici bir durum olduğunu söyleyebilirim.
Koku bozukluğunun önemli sonuçlarından biri, tat alınamadığı için gözlenen beslenme bozukluklarıdır.
Bir doktorumuz ve ekibinin koku alma bozukluğu için geliştirdiği teknik, uluslararası kabul gördü ve başarılı bulundu. Özellikle Covid-19 vakalarındaki koku bozukluğu sonrası, ki bazı hastalarda aylarca sürdüğü gözleniyor, bu teknikle tedavi sağlandı. Prof. Dr. Aytuğ Altundağ ve ekibinin geliştirdiği bu teknik "Modifiye Koku Egzersizi Tedavisi". Bu tedavide baharat, çiçek, meyve ve reçine kokuları kullanılıyor. Farklı kokular kişilere sabah akşam ve 3 ayda bir değiştirilerek koklatılıyor. Beyindeki sinirsel ağ uyarılıyor ve koku hafızası tetikleniyor. 1-9 ay arası tedaviye yanıt alınıyor.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
Koku alamamak çok kötü olmalı
İlk kez öğrendim, teşekkür ederim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız