En son Hindistan'da görüldüğü ve 4000 den fazla insanın öldüğü bildirilmiştir. İnsandan insana bulaş söz konusu değildir. Bağışıklığı zayıf kişilerde (şeker hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser hastaları, kötü beslenme gibi) görülme olasılığı fazladır.
Çürümüş yapraklar veya organik maddeler içeren topraktan bulaş olur. Derideki çatlaklardan bulaşabileceği gibi solunum yoluyla da alınabilir. Damarlarda pıhtılaşma yapar ve sinir tutulumu da olabilir. Bağışıklığı düşük olanlarda ağır seyreder. Akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek tutulumları ve organ yetmezlikleri ile ölüm gerçekleşir.
Solunum yolu ile alındığında burun-göz ve buradaki sinirlerden beyine yayılma sonucu; burun çevresinde siyahlaşma, yüzde ve göz çevresinde hızla yayılan enfeksiyon, şişlik ve siyahlaşma olur. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve ateş gözlenir. Akciğerlere indiyse öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı olur. Sindirim sistemi etkilendiyse bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal ve kanama olabilir.
Tanıda biyopsi (deri yaralarından, burun sıvısından, balgamdan, mide sıvısından) veya kan kültürü alınabilir. Ayrıca etkilenen organın BT ve MRI görüntülemesi tanıya yardımcı olur.
Tedaviye erken başlanması (ilk 5 günde) ölüm oranını azaltır. Mantar ilaçları ile tedavi edilmeye çalışılır. Klinik olarak hiç bir bulgu olmayana kadar tedavi sürdürülmelidir. Bazı olgularda yüsek basınçlı oksijen tedavisi de işe yaramaktadır. Akciğer tutulumu varsa ölüm oranı %75' i bulabilmektedir.
Bahçe işleri, inşaat işleri veya kazı işleri ile uğraşırken kapalı giyinmek, maske takmak ve eldiven kullanmak gerekir. Sel sularına maruz kaldıktan sonra gerekli kontrollerin yapılıp önlem alınması önemlidir.
*Paylaşımlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi önerisi değilidir.
Yorumlar
Bir mantar hastalığının insanı öldürebildiği ilk defa gördüm
İlk kez duydum. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
haberlerde duymuştum, detaylar için teşekkürler
Ölüme sebebiyet verdiğini bilmiyordum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız