Ciltte daha çok diz, dirsek, yüz, avuç içi, ayak tabanı ve saçlı deride görülen kırmızı ve üzeri pul pul döküntülü lezyonlar olarak seyreder. Değişik zaman aralıkları ile görülür. Kaşıntı, yanma veya ağrı şikayetleri olur.
-Kronik bir hastalıktır.
-Genetik geçiş olabilir.
-Bulaşıcı değildir.
-Temizliğe dikkat edilmediği için olur kanısı yanlıştır. Aksine bu kişiler özbakımlarına ayrıca daha fazla özen gösterirler.
-Hastalık geç ergenlik ile 30 yaşları arasında ve 50-60 yaşları arasında daha fazladır.
-Egzama ile aynı değildir.
-Normalde 3-4 hafatada bir yenilenen cilt, bu hastalıkta 4-5 gün gibi kısa sürede yenilenmeye çalışılır ancak bu hızlı yenileme ile oluşan deri vücuttan atılamadığı için kat kat tabakalar halinde birikip kurur. Plaklar oluşur.
-Beraberinde eklem bulguları, kalp hastalığı, şeker hastalığı veya çölyak hastalığı olabilir.
-Psikosomatik (psikolojik sorunlarla beraber görülen fiziksel bozukluklar) bir hastalık olarak ta kabul edilir. Bu kişilerde özgüven eksikliği, kaygı ve depresyon olabilir.
-Soğuk hava, cilt yaralanmaları ( böcek ısırıkları veya güneş yanığı), stres, kullanılan ilaçların aniden kesilmesi, sigara ve alkol kullanımı ile lezyonlar tetiklenebilir.
-Tekrar ettiği dönemlerde bulgulara yönelik tedavisi vardır. Çeşitli kremler, losyonlar kullanılabilir. Ayrıca ultraviyole ışın tedavisi *(PUVA) veya enjeksiyon tedavileri denenebilir.
Hastalık için Cildiye uzmanı (Dermatoloji) ile görüşülür.
*PUVA: Psoralen maddesi tablet şeklinde alınarak ve Ultaviyole A (uzun dalga) ışınları kullanılarak deri hücrelerinin savunma sistemini düzenlemeyi hedefleyen bir tedavi şeklidir. Cİlt hücre DNA etkileşimi ile hücrelerin hızlı büyümesini ve çoğalmasını engeller.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
ah kuzenim olmuştu geçmiş olsun olanlara
Bilgiler için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık
Neyse ki tedavisi varmış
Bu kadar ayrıntılı bilmiyordum, elinize sağlık
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız