Diğer ana sera gazları karbondioksit (%80), metan (%12) ve azotoksit (%5.5)tir. Bu gazlar atmosferde ısı tutma özelliklerine sahiptir. En çok ısı tutanı da koarbondioksittir. Yani yeyüzünden yayılan ısıyı tutup tekrar yeryüzüne döndürürler.
En çok tarım-hayvancılık, fosil kaynaklı yakıtlarla ısınma, sanayi, orman yangınları, trafik egzozunun bu sera gazlarının oluşumuna sebep olduğunu az çok biliyoruz. Örneğin 2010 yılı verilerine göre toplam sera gazının %7 si tarım kaynaklıdır. Bunun %4 ü korbonmonoksit, %30 u metan ve %74 ü azotoksit, deniyor.
Ama...
Ya Cep telefonları, bilgasayarlar, LCD ekranlar, tabletler, baz istasyonları...?
Daha önce Lancaster Üniversitesince açıklanan bir araştırmaya göre cep telefonları, baz istasyonları, bilgisayarlar, tabletler havacılıktan (%2) daha fazla sera gazı yayıyor deniyordu. Bu oran %1.8 ile %2.8 arasında olarak açıklamışlardı.
En son Eylül 2021 de Patterns dergisindeki açıklanan çalışmada ise yeni oranların %2.1 ile % 3.9 arası olduğu gözleniyor. Nedeni, çalışmaya Blockchain, Nesnelerin interneti ve Yapay Zeka Teknolojilerinin de eklenmesi olabilir. Ayrıca LCD ekran üretiminde ve eskilerinin yakılarak imhası sırasında yüksek oranda sera gazı yayılıyor. Ve bu teknolojiler hız kesmeden ilerliyor.
Oysa 2008 tarihli bir çalışmada SMART 2020 başlığı altında denmiş ki "2020 yılında Bilgi ve İletişim Teknolojileri sayesinde küresel sera gazı salınımı %15 oranında azalacak. Çünkü bu sanallaşma sayesinde taşıt ve hava trafiği azalacak." Sizce azalma oldu mu? Yoksa tam tersi bu teknolojilerin hava teknolojilerinden daha fazla sera gazı salınımına neden olduğu mu açıklandı?
Soru şu: Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden vazgeçmeyip tarımdan hayvancılıktan mı vazgeçeceğiz? Yani "Cep telefonum, canım internetim elimde olsun, aç gezmeye razıyım" mı diyeceğiz. Cevabı zor...
Yorumlar
elinize sağlık
Bence sera gazı salınımı artmaya devam edecek
Yakılarak imha edildiklerini bilmiyordum
elinize sağlık
3.dünya ülkeleri elektronik eşya çöplüğüne dönmüş. Gana da yakıldığını okumuştum. Çin gibi bazı ülkeler geri dönüştürme işlemi yapıyormuş. Sanırım bu çöplükler giderek büyüyen bir sorun.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız