Aralık 22, 2024

SOLUNUM YOLU TIKANMALARINDA İLK YARDIM

    Solunum yoluna  cisim kaçması durumunda eğer  yarı tıkanma ise  öksürme ve solunum vardır. Kişi bu durumda genellikle kendisi tıkanıklığı açabilir. Sadece öksürmeye teşvik edilir ama asla müdahale edilmez.
    Tam tıkanmalarda kişi konuşamaz, nefes alamaz ve panik halindedir. İlk olarak 112 aranır. Öncelikle ağız içinde cisim görülüyorsa ve çıkarılabilecek gibiyse daha ileri itilmeden çıkarılmaya çalışılır. Bu mümkün değilse yetişkin ve  çocuklarda önce 5 kez sırtın ortasına elin içi, bileğe yakın kısmı ile öne süpürür tarzda vurulur. Solunum açılırsa başka müdahale edilmez. Açılmazsa kişinin arkasına geçilerek bir el kaburgaların birleştiği yerin bitiminde (midenin üst kısmı üzerine) yumruk yapılır diğer el ile yumruk kavranarak içe-yukarı doğru 5 kez kuvvetli bası uygulanır. Sonra  5 kez sırt ortasına vurulur. Solunum yolu açılıncaya kadar toplamda 5 kez,  5 karın basısı 5 sırt vurması tekrarlanır. Bu işlem sırasında uygulanan kuvvet yetişkin veya çocuğun ayakları yerden havalanacak kadar olmamalıdır. Şişman ve hamilelerde yumruk göğüs arasına konularak işlem yapılır. Fazla güç denemesi zarar verir. 
    Bilinci yerinde olmayan kişi sırt üstü yerde yatırılır. Başı yana çevrilir ve aynı manevra önden elin iç bileğe yakın kısmı kullanılıp diğer elden destek alınarak uygulanmaya çalışılır. 
 

SOLUNUM YOLU TIKANMALARINDA İLK YARDIM

    Bebeklerde yabancı cisim ağızda görünüyorsa almaya çalışılır ama asla parmakla müdahale edilmez.  Yüzüstü ve başı yere doğru eğik olarak ön kola yatırılır, çenesi elle desteklenir ve kol diz üstüne konarak destek alınır. Öncelikle sırtına yavaşça 5 kez vurulur. Sonra yüzüstü çevrilip yine başı hafif aşağıda olacak şekildeyken işaret ve orta parmaklar göğüs ortasına konularak yavaşça 5 bası uygulanır. Toplamda 5-7 kez hava yolu açılıncaya kadar işlem tekrar edilebilir.
    Yalnız başınıza iseniz aynı işlemi kendi kendinize yapabilirsiniz. Bunun için yumruğunuzu mide üzerine koyup diğer elinizle destekleyerek , sert bir kenardan (sandalye, masa veya mutfak tezgahı kenarından) güç alarak işlem tekrarlanır. 
    Bu manevra Heimlich (Hemlik) manevrası olarak bilinir. Videolarını izlemek faydalı olacaktır. 

Yorumlar

  • Çok faydalı, teşekkürler

  • Bu harika bilgiler için teşekkürler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun