Kasım 21, 2024

Spirometre nedir, kim bulmuş?

Spirometre nedir? 

Spirometre, solunum fonksiyon ölçüm cihazıdır. Akciğer sağlığına bağlı olarak birim zamanda alınan ve verilen hava akım ve hacmini ölçer. Yeterince oksijen alınıp, karbondioksit verilebiliyor mu anlaşılır. İlgili hastalıkların (Astım, KOAH, kanser, meslek hastalıkları gibi) teşhis ve takibinde faydalıdır.

Laboratuvar ortamında ölçüm yapan çeşitleri olduğu gibi evde özellikle ameliyat önce ve sonrasında solunan hava miktarını artırmak ve solunum kaslarını güçlendirmek için kullanılan basit tipleri de vardır. Basit tipinde nefes aldıkça ve nefes verdikçe hareket eden renkli toplar bulunur. Amaç tüm topları hareket ettirebilecek kadar miktarda havayı içe çekebilmek ve sonra dışarı verebilmektir. Bu sayede akciğer hacmi artırılmış ve yeterli oksijenlenme sağlanmış olur. Sadece doktor önerisi ile kullanılabilir. Aksi halde, kullanıldığında zararlı olabilecek durumlar vardır. 

 

Spirometre nedir, kim bulmuş?

Testte kullanılan terimler:

FVC: Zorlu vital kapasite, 

FEV1: Birinci saniyedeki zorlu verilen nefes volümü, 

FEV1/FVC oranı,

PEF: Tepe akım hızıdır. 

Normal sonuç, kapasitenin %80nin üzerinde olmasıdır. 

 

Kim bulmuş? 

Amerikalı bir diyetisyen, fizyolog ve kimyager olan Francis Gano Benedict tarafından oksijen tüketimini belirlemek amacıyla 1900'lerin başında geliştirilmiştir. (https://momentumsaglik.com/benedict/) 

 

*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir. 

 

Fotoğraflar:

 1-KitSOS_spirometre.JPG ‎(494 × 352 pixels, file size: 79 KB, MIME type: image/jpeg) 

2-File:Flow-volume-loop. svg. Size of this PNG preview of this SVG file: 518 × 600 pixels. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun