Her iki test te günümüzde kullanımı yaygınlaşmış olan tanı testleridir. Ter Testi terdeki klor miktarını ölçerek Kistik Fibroziz hastalığının tanısını koymayı hedeflerken, Nefes Testi, mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olan Helikobakter Plori isimli bakteri varlığını göstermek için yapılır.
Ter Testi
Bebeklerde 7.kromozom anomalisi sonrası gözlenen Kistik Fibrozis hastalığında yapılan bir tanı testidir. Ülkemizde 2015 yılından sonra yenidoğan tarama testi olarak yapılmaktadır. Erken tanı yaşam sürelerini artırır. Ailede varsa ileri yaş yakınlarına da bu test yapılabilir.
Sık akciğer enfeksiyonları, solunum yetmezliği, pankreas enfeksiyonları ve yetersizliği ile gelişme geriliği, parmaklarda çomaklaşma, kansızlık, A, D, E, K vitamin eksiklikleri görülebilen bir hastalıktır. Çocukluk çağında da şüphelenilirse yapılabilir.
Tam donanımlı laboratuvar veya hastanelerde özel bir cihaz ve elektrotlar yardımı ile ter bezleri uyarılır ve kolun ön iç yüzünden emici filtre kağıtlar veya gazlı bezler yardımı ile ter toplanıp tüpte biriktirilir. İşlem 20 dakika kadar sürer.
Toplanan terde klor ölçülür. Çünkü bu hastalıkta salgı hücrelerindeki klor kanalları tam çalışmaz ve klor düşük bulunur.
Nefes Testi
Üre nefes tesi olarak geçer. Mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri ve gastrit nedeni olan Helikobakter Plori mikrobunun varlığını anlamak için yapılır.
Test süresi toplam 45 dakikadır.
Test öncesi en az 6 saat aç olmak ve son 1-2 saat sigara içmemiş olmak gerekir. Son iki hafta süresince de antibiyotik veya mide ilaçlarından kullanmamış olması gerekir.
Kişi önce derin bir nefes alıp bir tüpe tüm nefesini verir. Sonra içinde belli bir miktar üre bulunan suyu içer. 30 dakika sonra tekrar derin bir nefes alıp bir tüp içine tüm nefesini geri verir.
Bu yöntemle sonuç genellikle 2 gün sonra raporlanır.
Diğer bir yöntemde Nükleer Tıp Tekniği ile, hastanın C-14 (karbon-14) izotopu ile işaretlenmiş üre kapsülünü su ile alması sağlanır. 10 dakika geçince üre nefes testi kitine üfletilip ölçüm yapılır. Daha hızlı sonuç veren bir yöntemdir.
Alınan üre, ilgili bakterinin üreaz enzimi ile karbondioksit ve amonyağa dönüşür. Bu karbondioksit mide ve bağırsaklardan emilerek solunum yoluyla atılır. Verilen nefeste karbondioksit bulunursa üre nefes testi pozitiftir, denir. Yani bakteri varlığı gösterilmiş olur.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
ilk kez duydum
Ter testini hiç duymamıştım
İlk defa ter testini duydum. Gerçekten ilginçmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız