Kasım 25, 2024

TIBBİ BRANŞLAR (2)

Deri ve Zührevi Hastalıkları; (Dermatoloji) deri ve deri ekleri olan saç, tırnak, ter ve yağ bezlerinin hastalıkları ile ilgilenir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve cildi tutan sendromlar da (Lupus, Behçet Hastalığı gibi) ilgi alanıdır. Ağız içi aftlar, cilt kanserleri, uyuz, sivilceler, saç dökülmeleri, Mantar hastalıkları ve  Sedef Hastalığı tedavisi ile de ilgilenirler. 
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji; (İntaniye) bakteri, virüs, parazit ve mantarların sebep olduğu bütün hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HIV, AİDS, Brusella, menenjit, sarılıklar, besin zehirlenmeleri, yumuşak doku enfeksiyonları, cerrahi sonrası enfeksiyonlar, seyahat hastalıkları ve salgın hastalıklar gibi oldukça geniş ilgi alanı vardır.
 

TIBBİ BRANŞLAR (2)

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Fizik Tedavi olarak bilinen bölümdür. Doğuştan veya kaza ve hastalıklarla sonradan olan hareket ve bilinç bozuklukları ile seyreden durumlarda tedaviyi amaçlar. İlgili cihazlarla kas- eklem gücünün yeniden kazanılması için kişiye özgü tedaviler planlanır. Kişinin kimseye muhtaç olmadan kendi aktivitelerini yerine getirmesini sağlamak (rehabilitasyon)  ana amaçtır. Kas -sinir sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, felç durumları, kırık iyileşmesi sonrası, cerrahi düşünülmeyen boyun-bel fıtıkları ilgi alanıdır.
Fizyoloji; (Tıbbi Fizyoloji) insan hücre, doku, organ ve sistemlerin çalışma mekanizmalarını inceleyen bilim dalıdır. Normal işleyişi ve bozuklukların nedenlerini araştırır. Hastalıkların nasıl olduğunu anlayabilmek için iyi bir fizyoloji bilgisine sahip olmak gerekir.
 

TIBBİ BRANŞLAR (2)

Genel Cerrahi; sindirim sistemi (yemek borusu, mide, bağırsaklar, safra kesesi, karaciğer), meme, yumuşak doku, endokrin sistem (tiroit, pankreas), karın bölgesi fitık ameliyatlarından ve ayrıca cerrahi yoğun bakım, yanıklar, organ nakilleri ile de ilgilenen branştır. İlgi alanları çok geniş olduğu için genllikle alt branş uzmanlıkları gelişmiştir. Örneğin meme cerrahisi, endokrin sistem cerrahisi gibi.
Göğüs Cerrahisi; göğüs kafesi içindeki kalp hariç tüm organ ve dokuların ve özellikle akciğer cerrahisi ile ilgilenir. Akciğer kanserleri, göğüs boşluğunda sıvı birikmesi, göğüs boşluğu travmaları ilgi alanlarının bazılarıdır.
Göğüs Hastalıkları; tüm solunum sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Verem, astım, solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, solunum yolu kanserleri, nefes darlıkları, akciğer pıhtıları, zatürre, solunum yolunu etkileyen meslek hastalıkları ilgi alanıdır. 
 

Yorumlar

  • İnsan randevu alırken gerçekten ne neresiydi karıştırıyor. Çok faydalı olmuş, elinize sağlık

  • \"Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji\" hayatımda ilk defa duydum ama ilgilendiği alan oldukça genişmiş

  • harika

  • Ben de diyorum aşı randevusu alırken bu yazanlar ne? Neler varmış cidden

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun