Kasım 22, 2024

TIBBİ BRANŞLAR (6)

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları; (psikiyatri) psikolojik sağlık sorunlarının ilaçla ve psikoterapi ile tedavisinden sorumludur. Psikologlarla beraber çalışılabilir. Depresyon, Obsesif-kompulsif bozukluklar (takıntılar), kaygı bozuklukları, şizofreni, bağımlılık sorunları, yeme bozuklukları (anoreksiya-çok az yemek veya bulimia-çok yiyip kusmak), uyku bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sosyal korkular (eleştirilme ve beğenilmeme korkuları) ilgi alanlarının bazılarıdır.
 

TIBBİ BRANŞLAR (6)

Spor Hekimliği; sporcuları zinde tutmak için onların hem fizyolojik hem psikolojik durumları ile ilgilenip gerekli bakım ve tedavileri uygularlar. Uygun kondisyon hareketleri tavsiyelerinde bulunurlar. Öncelikle olası sakatlıkları önlemeye çalışırlar. Sakatlananları tedavi edip, sonrasında tekrar ilgili spor faaliyetlerine en uygun biçimde dönebilmelerini sağlarlar.
 

TIBBİ BRANŞLAR (6)

Tıbbi biyokimya; hastalıkların tanısı ve takibi için veya sağlıklı bireylerin belirlenmesi için alınan kan, idrar, beyin-omurilik sıvısı başta vücut sıvılarının laboratuvar ortamlarında tetkik ve analizlerini yapar. İlgili örneklerin en uygun saatte ve şekilde nasıl alınması ve alındıktan sonra hangi şartlarda nakil edilmesi gerektiğine de karar verirler.
 

TIBBİ BRANŞLAR (6)

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji; kas-iskelet sistemi hastalıklarında normal ilaç tedavilerinin yanı sıra çamur, mineral içerikli termal maddelerlerden yararlanılarak tedavi edilmesini sağlar. Kaplıca ve termal merkezler başlıca çalışma alanlarıdır. Romatoloji ,Ortopedi ve Fizik Tedavi uzmanlıkları ile beraber çalışırlar. Amaç hastanın tekrar eski fonksiyonlarını kazanıp normal aktif yaşamına dönebilmesini sağlamaktır.
 

TIBBİ BRANŞLAR (6)

Tıbbi Farmakoloji; ilaçların etkinliği ve sonuçlarını araştırıp yeni ilaçların geliştirilmesinde çalışır. Bunu Biyokimya, Fizyoloji ve Biyoloji bölümleri ile beraber yapar. İlaçların yararları ve zararlarını rapor eder. Etkinlik mekanizmasını araştırır. Dozlarını ve güvenli yaş aralıklarını belirler. İlaçların birbirleri ile etkileşimlerini araştırır. 
 

Yorumlar

  • ne de çok varmış...

  • Her yazıda daha da ilginç branşlar görüyorum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun