Kasım 22, 2024

TIBBİ BRANŞLAR (7)

Tıbbi Genetik; öncelikle kalıtsal hastalıkların (bazı kan hastalıkları-talasemi, iskelet sistemi anormallikleri-kalça çıkığı, Ailevi Akdeniz Ateşi gibi) teşhisinde görev alır. Genom canlıdaki genlerin bütünüdür. Gen; genomun parçalarıdır. Kromozom denen hücre çekirdeği iplikçiklerinde bulunur ve anne-babadan geçen fiziksel ve davranışsal şifreleri taşırlar. Bu şifrelerin bazıları çözülerek hastalıkların oluş sebebi anlaşılabilir. Soy ağacı tespiti yapılabilir. İleride sahip olunulabilecek hastalıklar listelenebilir ve ona göre önlemler alınabilir. Doğum öncesi bebekten de alınan örnekler (en çok anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan-amniyon alınır) incelenip olabilecek hastalıklar konusunda aile bilgilendirilir. 
 

TIBBİ BRANŞLAR (7)

Tıbbi Mikrobiyoloji; bakteri, mantar, virüs ve parazit mikroorganizmaların yapı, cins  ve etkinliklerini  inceler. Vücuttan alınan kan, balgam, idrar, beyin-omurilik sıvısı gibi örneklerde mikrop taraması yapar. Mikrop bilimi olarak da adlandırılır. Çok geniş bir konu olduğu için Parazitoloji, Bakteriyoloji, Viroloji (son zamanlarda COVID-19 nedeniyle çok görev üstlendiler), Mikoloji gibi kolları vardır.
 

TIBBİ BRANŞLAR (7)

Tıbbi Patoloji; hastalık (pathos hastalık, logos bilim demek) olduğu düşünülen organ ve dokulardan parçalar alıp gerekli işlemlerden geçirdikten sonra çok ince kesitler halinde mikroskobik olarak inceleyip teşhis koyar. En çok kanser ayırıcı tanısında görev alırlar ancak hücre bazında tanı konması gereken her hastalığa bakıp ilgili doktoru bilgilendirirler.
 

TIBBİ BRANŞLAR (7)

Üroloji; erkek -kadın üriner sistem hastalıkları ile ilgilenir. Böbrek hastalıklarının (tümör, taş) cerrahisi, üreter (böbrek-idrar torbası arasındaki kanal), idrar torbası(mesane), üretra (İdrar torbasından idrarın dışarı atılmasını sağlayan kanal) hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve erkek üreme organı hastalıkları ilgi alanıdır. Çocuklarda Sünnet cerrahi işlemi ve takibinden sorumludurlar.
 

TIBBİ BRANŞLAR (7)

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp; sualtı dalış sırasında oluşabilecek Vurgun hastalığı gibi hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Yara tedavisinde de etkili olan Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) uygulama yetkileri vardır.
 

Yorumlar

  • Sualtı hekimliği bile varmış

  • çok ama çok teşekkürler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun