Kulak çınlamasını pek çok kişi zaman zaman yaşayabilir. Genellikle 'Biri beni andı galiba!' şeklinde ifade edilir. Ne zaman önemli bir durumdur bakalım.
En çok orta yaş kadınlarda ve ileri yaş erkeklerde gözlenir. Tek kulakta veya ikisinde birden olabilir. Bu sesi kişi kendisi duyar ama etrafındakiler duyamaz (nadiren çok yüksekse duyalabilir). Kişiler çınlamayı tanımlarken sadece çınlama veya tıkırtı, vızıltı, zil sesi gibi ifadeler kullanırlar. Bugüne kadar duyduğum en ilginç tanımlamalardan biri bir arkadaşımın 'aynı fax makinesi' şeklindeki ifadesi idi. Hani telofon aramasında karşı hat fax makinesine bağlıyken bir sinyal sesi gelir ya, işte o.
Bir hastalık değildir ama bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Bazen bir sağlık sorununa işaret edebilir. Hemen korkmayın. Kulak kiri, sinüzit, kulak iltihabı, gürültü sonrası (yol işçileri,müzisyenler), kalp hastalıklarında, hormon değişikliklerinde, tiroid hastalıklarında, iç kulak kemiklerindeki değişimler ile ve bazı ilaçların yan etkisi olarak karşımıza çıkabilir. Bazı bölge tümörlerinde de görülebilir. Kalp damar hastalıklarında nabız atışının kulaktan duyulması da rahatsız edici bir durumdur.
Bu şikayet yaşam kalitenizi kötü etkileyebilir hatta psikolojik sorunlara yol açabilir. Kulak-Burun-Boğaz (KBB) uzmanına başvurmak faydalı olacaktır. Sebebe yönelik tedavi ile iyileşme beklenir. Eğer herhangi bir sebep bulunamazsa uykuya dalmak için hafif bir müzik (kulak içi veya başucunuzda) faydalı olacaktır.
Kısa bir not: Sevgili gençler, birbirinden güzel rengarenk kulaklıklarınızla yüksek volümlü müzik dinlemeden önce lütfen bir kere daha düşünün.
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.
Yorumlar
Okurken kulaklarımda çınlama olması bence normal :)
Sayenizde kulak çınlamasının tıptaki adını da öğrenmiş olduk teşekkürler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız