Kasım 25, 2024

VİTİLİGO

Normalde cilt rengini ciltteki melanin pigmenti üreten hücreler (melanosit) belirler. Bazı bölgelerde bu hücrelerin üretimi durursa o bölgeler daha açık renkte kalır. Bu durum koyu tenlilerde daha belirgindir. Hastalık bulaşıcı değildir. Hayati riski de yoktur ama kişiyi psikolojik olarak rahatsız eder.
 

VİTİLİGO

En çok  el ve yüzde gözlenir. Saç, kaş hatta kirpikler erkenden beyazlaşır. Ağız içi mukozası bile rengini kaybedebilir.
Uzun süreli bir hastalıktır.
Genellikle 30 yaşından önce başlar. Toplumda %1 oranındadır.
Nedeni tam bilinmemektedir.
%30 oranında genetik olabilir.
 

VİTİLİGO

Bağışıklık hastalıklarında gözlenebilir. Yani vücut kendi melanosit hücrelerini yabancı hücre kabul edip onlara karşı savaş açmış olabilir.
Güneş hassasiyeti olanlarda güneş  yanıkları veya kimyasal maddelerle temas bu durumu başlatabilir.
Stresli yaşam bağışıklığı düşürdüğü için yine bulguların artmasına neden olabilir. 
Vitiligolu kişilerde ek olarak psikolojik hastalıklara, görme (ışık hassasiyeti) ve işitme problemlerine de daha fazla rastlanabiliyor.
 

VİTİLİGO

Tanı; muayene ve cilt biyopsisinde melanosit incelemesi  ile konur. Bir çeşit Mantar hastalığından veya albinizm denilen durumdan ayırmak gerekir. 
Tedavisi yoktur. Ancak rengi açık olan alanın genişlemesi yavaşlatılıp biraz da doğal renk oluşumu sağlanabilir. Doktor önerisi ve kontrolü altında Steroid krem veya iğnesi denenebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar verilebilir. 
 

VİTİLİGO

Dar bant ultraviyole (UVB) tedavisi ilerlemesini durdurabilir. Bu tedavi haftada 2-3 kez toplamda 6 ay kadar sürebilir. Geniş bölgeler için PUVA da kullanılabilmektedir.
Çok küçük vitiligo alanlarına Cerrahi olarak normal cilt yaması yapılabilir. 
Melanositleri uyaran veya kontrol eden ilaçlar halen deneme aşamasındadır.
Renk verici kremler (makyaj ürünleri) veya bronzlaştırıcı kremlerle yüz cildi kısmen de olsa geçici olarak düzeltilebilir.  Dövme yaptırmak cildi hasarlayıp vitiligonun artmasına ve yayılmasına neden olabileceği için önerilmez.
Şikayetler için Cildiye uzmanı ile görüşülür. 
*Paylaşımlar kısa bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi önerisi değildir.

Yorumlar

  • Bu rahatsızlığa sahip olan bir arkadaşım vardı kesinlikle psikolojik olarak çok etkiliyor. Bilgileriniz için teşekkür ederim. Ellerinize sağlık

  • Rahatsız edici olduğu kesin

  • çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun