CIVA
İnsan organizmasına herhangi bir biçimde cıva girmesi, şiddetli mide yangılarına, mide acılarına yol açar ve böbreklere çok büyük zarar verir. Cıva tuzu ayrıca deride yanıklara neden olur. Ancak civanın en tehlikeli yanı, zaman içinde organizmayı yavaş yavaş zehirlemesidir. Bu en yoğun biçimde deniz kirliliğinin çok fazla olduğu bazı Japon kentlerinde sürekli balık yiyen insanlarda görülmektedir. Cıva zehirlenmesinin en tipik göstergeleri, damak enfeksiyonlarıyla sinir bozukluklarıdır.
KURŞUN
Kurşun zehirlenmesi oldukça yaygın bir olaydır... Kandaki katlanılabilir kurşun sınırı, bir desilitrede 70 mikrogramdır. Bu sınırın ötesinde, zehirlenmenin belirtileri ortaya çıkar. Kandaki kurşun miktarının artmasının çeşitli nedenleri olabilir; solunum yoluyla havadaki kurşunun organizmaya girmesi, metal maddelerin yutulması ve daha sonra midede kurşunun çözülmesi, kurşun içeren seramik tabaklarda yemek yenilmesi, vernikli tahtadan çıkan kokunun solunması gibi... Kurşun zehirlenmesi kendisini yetişkinlerde baş ağrısı, iştahsızlık, mide ağrıları biçiminde gösterir. Küçüklerde ise sinir sistemi bozukluklarına rastlanır. Kurşun zehirlenmesine kesinlikle müdahale edilmeli ve organizmadaki kurşun hemen dışarı çıkartılmalıdır.
AMYANT
Solunum yoluyla organizmaya giren amyant zerreciklerinin ciğerlerde ve bronşlarda birikmesi büyük hasara neden olabilir. Hatta ciğerlerde biriken amyant bir süre sonra "mesotelioma" isimli çok tehlikeli bir tümörün oluşmasına da yol açabilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız