Aralık 24, 2024

6 SIRADIŞI PSİKOLOJİK SENDROM

YAŞAYAN ÖLÜ SENDROMU

Cotard Sendromu ya da diğer adıyla Yaşayan Ölü Sendromuna sahip kişiler, kendisinin ya da vücut parçalarının öldüğünü veya ölmekte olduğunu düşünürler. Dünyada yaklaşık 100 kişide rastlanan oldukça ender bir nöropsikiyatrik rahatsızlık olan Cotard Sendromu ilk defa 1880 yılında Jules Cotard tarafından tanımlanmıştır.

Cotard sendromundan muzdarip kişilerden biri de Graham adında bir adamdı. Doktorlar Graham’ın beyin fonksiyonlarını analiz etmek amacıyla PET taraması yaptıklarında şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştılar. Doktoru bu konu hakkında şöyle bir açıklamada bulundu: ‘’Graham'ın beyin fonksiyonları, uyuyan ya da genel anestezi altındaki birinin beyin fonksiyonlarına çok benziyor.’’

Graham, New Scientist'e iyileşme döneminde verdiği bir röportajda, "Koku ve tat alma duyumu kaybettim. Yemek yememe, konuşmama ya da herhangi bir şey yapmama gerek yoktu" dedi. "Mezarlıkta zaman geçirdim çünkü ölüme en yakın olduğum yer orasıydı."

Cotard Sendromu çok nadir görüldüğü için bireysel vaka araştırmalarına dayanıyor. Şizofreni ve benzeri hastalıklara sahip insanlarda görülme olasılığı daha fazla olmasına rağmen tek bir nedeni olmayan ve çeşitli hastalıkların tetiklediği düşünülen bir rahatsızlık.

6 SIRADIŞI PSİKOLOJİK SENDROM

ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU

Alice Harikalar Diyarında kitabını veya filmini duymuşsunuzdur. Alice adında genç bir kız bir tavşanı takip etmesi sonucunda harikalar diyarında kendisini bulur ve boyut olarak oldukça küçülür. Diğer adıyla Alice Harikalar Diyarında Sendromu olan Todd Sendromuna sahip insanlar da elbette Alice’in yaşadığı gibi fiziksel bir gerçeklik olmamasına rağmen kendilerinin ya da nesnelerin mesafelerini veya boyutlarını algılayamazlar.

Sendromun kesin sebebi, nadir görülen diğer psikolojik sendromların çoğunda olduğu gibi bilinmiyor fakat ilk nedenlerinden biri migren olarak düşünülüyor. Beraberinde işitsel, dokunsal ve zaman algısında da bozukluklar getirebildiği gözlemlenen durumlar arasındadır.

6 SIRADIŞI PSİKOLOJİK SENDROM

COUVADE SENDROMU

Hamilelik süreci yaşayan anne adaylarında hem fiziksel hem de duygusal birçok değişim gözlenir. Baba adaylarında ise fiziksel etkiler gözlemlenmese de duygusal değişimler beraber yaşanabilir. Fakat bu durumun biraz abartılması ve hatta eşiyle beraber kusma, aşerme, bulantı gibi fiziksel hamilelik belirtilerini yaşaması durumuna ise Couvade Sendromu veya Sempatik Gebelik adı veriliyor.

Couvade Sendromu ilk olarak 17. yüzyılda French Basque tarafından tanımlanmıştır. Genellikle doğumla beraber semptomların geçmesi sebebiyle diğer sendromlar gibi bir hastalık olarak nitelendirilmiyor ve ileri vakalar haricinde tedaviye ihtiyaç duyulmuyor.

6 SIRADIŞI PSİKOLOJİK SENDROM

ÖKÜZ SENDROMU

Öküz sendromuna sahip kişiler kendilerini büyükbaş hayvan olarak hissederler. Çıplak şekilde emekleyerek yürüme, otlanma, kendisini hangi hayvan olarak görüyorsa onun sesini çıkarma gibi davranışları gösterebilirler.

Ender görülen bir rahatsızlık olduğu için bireysel vakalar yoluyla bulgu elde edilmeye çalışılıyor. Fakat porfiria, frengi, felç gibi hastalıkların neden olabileceği düşünülüyor. Tedavi yöntemi olarak ise günümüzde hipnoz kullanılıyor.

6 SIRADIŞI PSİKOLOJİK SENDROM

PORTO RİKOLU SENDROMU

Diğer sendromlara oranla biraz daha tehlikeli bir sendrom türü olan Porto Rikolu Sendromu, diğer adıyla dövüşme hastalığı olarak da biliniyor. Bu sendromdan mustarip kişiler, bir sebep olmaksızın hiç tanımadıkları kişilerle dahi fiziksel kavga etme isteği duyabiliyorlar.

Sendromun meydana gelmesinde birçok neden olmasına rağmen genelde aile içi travmalar, sevilen kişinin ölmesi, şiddet gibi sorunlar sebep olabiliyor.

6 SIRADIŞI PSİKOLOJİK SENDROM

PATLAYAN KAFA SENDROMU

Patlayan kafa sendromu, kişinin uyku sırasında silah, kapı, yıldırım gibi ani bir patlama sesi duymasıyla beraber yoğun korku ve kaygı içerisinde uyanmasıdır. Kişinin kendisine veya çevresine fiziksel zarar vermesine sebep olmaz fakat kişinin uyku kalitesini oldukça bozar.

Nadir görülen çoğu sendrom gibi kesin bir sebebi yoktur fakat stres, depresyon, uyuşturucu madde kullanımı, yaşlılarda demans, narkolepsi, uyku apnesi gibi durumların etkisi olduğu söylenebiliyor.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • Gerçekten hepsi sıradışı!

  • Ne acayip sendromlar varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zorba

probiyotik

Beyin ve Dalga Boyları

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun