Freud’a göre çocukluk dönemi, bireylerin hayatı boyunca kalıcı izler taşır. Hani şuan tüm dizilerde, kitaplarda, filmlerde karşımıza çıktığı gibi çocukluk travmaları oluşur ve bu tüm hayatımıza etki eder. Örneğin şiddete eğilim, kişilik bozuklukları, nefrete eğilim gibi gibi, örnekler çoğalabilir.
Bugün hep birlikte nefret rasyonalizasyonunu ele alalım. Alalım evet ama rasyonalizasyon ne ablacım yine terim terim konuşuyorsun. Açıklıyorum canlarım ben de bilmiyordum, sizler için araştırırken öğrendim.
Şu demekmiş: Kişinin gerçek sebebini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır. Denmiş; inanmıyorsanız dayıya sorun.
Birey kendini değersiz ve dışlanmayı hak eden biri olarak görür ve bu durumu aşamazsa hayatının tamamında kendini değersiz görme durumuyla saldırganlaşabilir.
“Bir başka bireyi aşağılamaktan zevk duyan ve bu duruma gayet hazır insanların da var olduğunu da düşündüğümüzde, bir başka bireyi aşağılayarak alt edeceğini düşünenlerin de etki payı büyüktür. Fakat birini aşağılık görmek, bir bakıma kendini aşağılamaktır.” demiş Güney Güneyan 20 Temmuz 2020 tarihli gazete yazısında.
Özgüveni olmayan kişilerin bu durumu saklamak için başkalarından kendilerini üstün görmek gibi huyları vardır. Aşağılık kompleksi ardına sığınırlar. Aldler’e göre ise kendilerini diğerlerinden alçakta gören bireyler, her fırsatını bulduklarında üstünlük mücadelesi ile bu açığı kapatma eğilimi gösterirler.
Örneklemek gerekirse: “Dünkü bebeye bak, gelmiş bana caka satıyor.” ya da aynı mevkide olmanıza rağmen deneyimlere bakarak eleştirip “amatör” olarak görüp, kendini yüceltme ihtiyacı duyabilirler.
Kimseyi hor görmeye, aşağılamaya hakkınızın olmadığını hatırlatmak isterim. Yapıcı cümleler, çözümler yerine başkalarını aşağılamak bizi kine, nefrete daha da çok sürükler. Hem başkalarını hem de kendimizi.
Önce kendinizi sevin ve her şeye layık olduğunuzu kabul edin. Kendinizi küçümsemeyin, dolayısıyla başkalarını da küçümsemeyin.
UNUTMAYIN SİZ HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAYIKSINIZ VE
UNUTMAYIN Kİ BİZE HİÇBİR ŞEY OLMAZ! (:
Freud’a göre bireylerde kalıcı izler taşıyan dönem hangisidir? Çocukluk döneminin hayat boyu kalıcı izler taşıdığı düşüncesi kime aittir? Çocukluk travmaları nelere sebep olur? Rasyonalizasyon nedir? Birey kendini değersiz ve dışlanmayı hak eden biri olarak görürse ne olur? Özgüveni olmayan insanların ne gibi huyları vardır? Özgüveni olmayan insanlar neyin ardına sığınırlar? Aldler’e göre kendilerini diğerlerinden alçakta gören bireyler ne eğilimi gösterirler? Üstünlük mücadelesi eğilimini kimler gösterir?
Yorumlar
HARİKA ÖTESİ HARİKA BİR İÇERİK!!!!!
Freud güzel tespit yapmış.
Psikolojiye bak sen !
UNUTMAYIN Kİ BİZE HİÇBİR ŞEY OLMAZ!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız