Eğer ilginç durumlarla karşılaşılmazsa genellikle insanlar doğdukları andan itibaren aynı yerde yaşar, aynı dili konuşur ve aynı kültürün içinde yer alır. Ancak bir insanın her zaman için doğduğu yerde yaşaması mümkün olmayabilir.
İnsanlar bazen farklı bir kültürün ve dilin olduğu yere gidip orada yaşamak zorunda kalabilir. Böyle bir durum ise insanı haliyle üzebilir ve derinden etkileyebilir. Peki neden? Çünkü insanlar genellikle hayatlarını geçirdikleri yerle bir bağ kurabilirler.
İşte bu bağ aidiyet bağı olabiliyor. Bu bağın kopması ise insanda derin yaralar açabiliyor. Peki aidiyet neden var? Bunun sebebi ise muhtemelen insanın kendisine “ben kimim ve kimlerdenim?” sorusunu sorduğunda tatmin edici bir cevap alma ihtiyacı. İnsanlığın çok uzun zamandan beri küçük ya da büyük topluluklar halinde yaşadığı biliniyor.
Yani insanlık belki de hiçbir zaman doğaya karşı tek başına durmamış. İnsanlık doğayla olan hayatta kalma mücadelesini belki de her zaman için içinde bulunduğu toplulukla yaptığı için zamanla kendisini o toplulukla, o yerle ve o kültürle özdeşleştirmiş olabilir. Yani aidiyet hissi insanda toplumsallaşma refleksinin duygusal bir yansıması olabilir. Toplumsallaşma refleksi ise insanın hayatta kalma mücadelesinden gelmiş olabilir.
Aidiyet hissi neden var?
Yorumlar
Şöyle bir düşününce gerçekten bu şekilde olmuş olabilir
Başkaları ile bağ kurmaya ve beraber güzel anılar biriktirmeye ihtiyaç duyuyor insan. Aidiyet hissi bu galiba.
Sadece yer olarak değil, bir canlıya, bir nesneye bile aidiyet duyabiliyor insan
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız