Aralık 22, 2024

Aklın Yetmediği Durumlarda İnanmaya Başlarız - Friendz10

İçinde bulunduğumuz pek çok durumu veya yaşadığımız pek çok olayı günümüzde aklımızı kullanarak çözebiliyoruz. Bir doğa olayı olduğu zaman bunun sebeplerini anlayabiliyoruz. Uzayı inceliyoruz veya mikroskoplarla bizden çok daha küçük canlılara bakıp hastalıkların sebeplerini görebiliyoruz. Tarımda inanılmaz tekniklerle çok fazla gıdayı çok kısa sürede çıkarabiliyoruz. Bugün insanlık pek çok şeyi kendi başına yapabiliyor, aklını kullanarak yapabiliyor.

Aklın Yetmediği Durumlarda İnanmaya Başlarız - Friendz10

Ancak insan aklının yetmediği her türlü durumda bir şeyleri arasında bağlantı kurup ona inanma eğilimindedir. Burada inanma refleksiyle aklı kullanmak arasındaki fark şudur. Aklı kullanmak bilgiyle ve deneylerle hareket etmek demektir. Deneme yanılmayla hareket etmek demektir. Örneğin, örnekte de verdiğim gibi hava olaylarının nasıl ortaya çıktığını bilmek yani meteorolojiyi kullanmak bir akıl işidir. Ama şu anda bilmediğimiz bir durum düşünelim.

Aklın Yetmediği Durumlarda İnanmaya Başlarız - Friendz10

Örneğin uzayda hayat var mı? Bu esmi olarak açıklanmış bilgi değil bazı kurumlar tarafından. Yani bu bilgiye doğrulayanlar da var, doğrulamayanlar da var insanlar arasında. Bu sebepten dolayı biz insanlar olarak şunu diyebiliriz. Uzayda hayat olduğuna inanıyorum. Olabilir. Ya da olmadığını inanıyorum, olmaya da bilir. Ortada hayatın olup olmadığına dair kesin bir bilgi yok bu insanlarda. Ama kendilerini ellerinde olan veya olmayan bilgiye göre çıkarımlar yapıyorlar. İşte inanmak da buna benziyor. 

Yorumlar

  • İnanmak farklı bir kavram bence

  • İnanç izah edilemeyen durumlarda oluşur

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Gelenekler

Gelenekler

Teknoloji Son Olabilir

Teknoloji Son Olabilir

Organize Olabilmek

Organize Olabilmek

Dış Dünyayı Görebilmek

Dış Dünyayı Görebilmek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gelenekler

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

AYRI AMA BİR GEZEGENİMSİLER: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun