Bağımlılığa olan yatkınlığın bazı insanlarda diğerlerine göre neden daha çok olduğu konusunda kesin sonuçlara varılabilmiş değil. Bazıları madde bağımlılığının nedenlerini sadece biyolojik etkenler, sosyal çevrenin etkisi ve hayat tecrübesi ile sınırlamanın mümkün olmadığını savunuyorlar. Onlara göre bağımlılıkta başka faktörleri de göz önüne almak gerekiyor.
Bağımlılar ve bağımlı olmayanların beyin aktiviteleri farklı
Bağımlılar ve bağımlı olmayanlar arasında yapılan araştırmalarda, bu kişilerin beyin aktivitelerinde farklılıklar olduğu görülüyor. Bağımlılarının beyin tomografilerinde, beynin karar vermeye yarayan ve mükafatlandırılacak davranışlarda bulunmaya yönelten "orbitofrontal korteks"indeki nöral aktivitelerin çok daha fazla olduğu saptanıyor. Korteksteki bu anormal hareket ile bağımlılığa yatkınlık arasındaki ilişki kesinleşirse, beyinlerinin bu tabakası oldukça hareketli olan kişilere zamanında müdahale edilecek ve bu insanlar uyuşturuculardan uzak tutulabilecekler.
Ancak, bu yönde şu anda atılabilecek bir adım yok... Bunun yapılamamasının nedeni de insanların "ben böyle yaratılmışım" deyip testlerden kaçması, ya da hükümetlerin "değerli paralan neden işe yaramayan genlere ve ve beyin kimyasına harcayalım" demesi değil... Asıl neden, henüz beyin ile alışkanlıklara yatkınlık arasındaki bağlantının tam ve kesin olarak ortaya koyulamamış olması...
Olaya psikiyatri açısından yaklaşılınca da ortaya daha değişik sonuçlar çıkıyor
Kokain bağımlılarında görülen antisosyal davranışlar, depresyon ve paranoya belirtileri, ruh hali ile bağımlılık arasında bir bağlantı olabileceğini ortaya koyuyor. Bu olumsuz ruh halinin, uyuşturucunun bir sonucu mu, yoksa nedeni mi olduğu hâlâ tartışılıyor. Biyokimyagerler, kronik alkoliklerin beyinlerindeki bazı molekül, ya da reseptörlerin son derece az sayıda olduğunu saptıyorlar. Ancak, bu durumun da alkolik olma nedeni mi, yoksa alkolik olduktan sonra vücudun biyolojik bir adaptasyonu mu olduğu kesin olarak belirlenemiyor. Bir sosyologun raporunda belirttiği gibi, yakın zamanda işlerini kaybeden kişilerde görülen yüksek düzeyde uyuşturucu bağımlılığının, işi kaybetmenin bir nedeni mi, yoksa bir sonucu mu olduğu da kesinlik kazanmış değil. Kısacası, bu neden-sonuç ilişkileri arasındaki karmaşıklık kesin sonuçlara varılmasına engel oluyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız